Новини - България

Стенопис от 108 кв. м в София напомня за значението на донорството и трансплантациите
Прочетена: 318 пъти

Внушителен стенопис „Частица от теб може да е нов живот за друг“ бе официално открит днес в София. Той е изрисуван в рамките на информационна кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот“, която се организира за втора поредна година от „Астелас България“, Българското дружество по нефрология (БДН) и в партньорство с Нов български университет (НБУ).

 

Стенописът е дело на артиста JahOne и екипа на Фондация Visionary. Високата 12 метра творба е разположена върху 108 кв. метра на калкана на жилищна сграда на кръстовището на улиците „Цар Симеон“ и „Опълченска“. Официалното й откриване бе организирано символично в навечерието на Европейския ден на донорството – 10 октомври.

 

Част от информационната кампания „Да дариш живот“ през тази година са и две изложби във Варна (на входа на Морската градина от 1 до 18 октомври) и Пловдив (в Цар Симеоновата градина от 15 октомври до 11 ноември). Експозициите се състоят от творби на студентите от специалност „Изобразително изкуство“ (графичен дизайн, графика и илюстрация) на НБУ. Те бяха създадени в рамките на конкурса за най-добър художествен проект по темата в подкрепа на донорството и трансплантациите, който бе част от миналогодишното издание на кампанията. Освен това в рамките на кампанията бяха изрисувани и стените в Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „Александровска“ с красиви стенописи, дело на артиста JahOne.

 

Целта на кампанията „Да дариш живот“ е да повиши информираността на обществото по отношение на трансплантациите и да насочи вниманието към ползите от донорството и осъществяването му в България. Според статистиката страната ни се нарежда на последно място сред европейските страни по брой донори.

 

Д-р Стамен Банковски, генерален директор на Астелас за Унгария, България и Румъния, припомни, че всеки донор може да спаси до 8 човешки живота и да подобри или спаси до 100 човешки живота при тъканна или клетъчна трансплантация. Данните показват, че за миналата година листата на чакащите за трансплантация на орган в Европа е била от 150 000 души. Всяка година в Европа се правят 41 000 трансплантации и в същото време се добавят в листата на чакащите нови 48 000 пациенти. Това означава, че на всеки час се добавят по 6 нови пациенти, които имат нужда от трансплантация и животът им зависи от това. Статистиката ясно показва, че в европейски мащаб има сериозен недостиг на органно донорство, така че да може да се помогне на всички пациенти в нужда, каза д-р Банковски.

 

По данни от регистъра на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ към 2 октомври 2020 г. нуждаещите се от трансплантация българи са 1145. Най-голям е делът на нуждаещите се от бъбрек – 1029 души. Останалите потенциални реципиенти живеят с надеждата да се намерят донори на черен дроб (44), сърце (41), бял дроб (20), панкреас (10) и тънко черво (1). В същото време през тази година са направени общо девет трансплантации – 2 бъбречни, една сърдечна и шест чернодробни.

 

„Ясно е, че има огромен недостиг на дарени органи за трансплантиране, които биха могли да помогнат на пациентите в нужда. Затова за нас от „Астелас“ е изключително важна тази кампания, с която бихме искали да популяризираме донорството и да накараме повече хора да се замислят над това“, каза д-р Стамен Банковски. По повод изрисуваните в рамките на кампанията стенописи той каза: „Това е нашият допълнителен принос, за да живеем в по-красива среда и в същото време да имаме едно силно послание към хората, свързано с благородното органно донорство.“

 

Проф. д-р Емил Паскалев, председател на БДН и началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „Александровска“, каза че по данни Световната здравна организация от миналата година в света има 800 млн. души с хронично бъбречно заболяване.

 

„Когато е налице това заболяване, то се развива само прогресивно и за различен период от време достига до бъбречна недостатъчност, която трябва да се лекува. Лечението й се осъществява най-оптимално и качествено чрез бъбречна трансплантация. Когато това не може да се направи, се пристъпва към диализно лечение. Към момента има около 700 бъбречно трансплантирани. В същото време има близо 4000 души на диализа, което е по-малко качественият вариант на лечение на тези пациенти. Освен това в нефрологичен аспект – най-добрият вариант за трансплантация не е, когато пациентът е достигнал до диализно лечение, а преди да се наложи такова. Според мен тези, които са преди този етап, са поне 10 пъти повече“, каза проф. Паскалев и добави, че най-важното е, че трансплантираните пациенти могат да се върнат към нормален начин на живот.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази подкрепата на Столична община към кампанията за популяризиране на донорството и каза:

 

„Целта е една – да насърчим хората да даряват, за да може да се спасява живот и пациентите да се връщат към нормалния си начин на живот“.

 

По думите й най-важно по отношение на донорството са хората, донорите и това информацията да стигне до всеки един човек, за да разбере, че може да допринесе не само за спасяване на живот, което е най-важното за всички, но и за повишаване на качеството на живот на пациентите.

 

Деляна Ангелова, директор на Фондация Visionary сподели как е възникнала идеята за визиите на стенописите и каза:

 

„Фондация Visionary се стреми винаги да облагородява градската среда, но не бива да забравяме, че уличното изкуство “street art” винаги говори за актуалните теми и е важно като организация, която носи отговорност за визуалната среда в София да засягаме и такива теми, които вълнуват обществото и с цел да го информират, за да се дава гласност на такива социални теми“.

Коментари

ноември 2023

ПВСЧПСН
  
   

Събития