Интервю -

Стефан Константинов: Трябва ни министър, чиито думи са синхронни с делата
Прочетена: 2461 пъти

Бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов пред Redmedia за равносметката, с която ще изпрати 2016 година.


 

Д-р Константинов, с какво ще запомните отминалата 2016 г. в здравеопазването?

 

- С пръстовия отпечатък, огромния брой отменени закони и наредби на МЗ, провала на мечтата на д-р Москов за листи на чакащите.

 

Какви позитиви произлязоха за сектора от направените промени в сектора?

 

- Първо, най-накрая се вижда реален положителен ефект по отношение на диагностиката и лечението на онкологичните заболявания. Днес достъпът до модерна радиотерапия или хирургия, образна диагностика и химиотерапия е много по-лесен. За това къде повече, къде по-малко, работиха няколко министерски екипа, закупени бяха линейни ускорители и друга техника, няма недостиг на лекарства. Последователността дава своите плодове. Второ – роенето на нови болници и фрагментацията на здравеопазването сякаш намалява. Дори обратното – започва консолидация. Това е по-скоро пазарен феномен, отколкото резултат на успешна политика, но така или иначе е позитивно. Трето – здравната каса ще завърши 2016г. с не много голям дефицит.

 

А кои са негативите, с които се сблъска здравеопазването? 

 

- Неумението да се набележат цели, изведат приоритети и залагането на фалшиви идеи задълбочи големите проблеми на здравеопазването. Първо - процентът на парите, плащани от джоба на пациентите, се увеличава, второ - бюрокрацията расте, неефективността на контрола също. Трето – дълговете на болниците се увеличават.

 

Какво очаквате от новия здравен министър през 2017-а?

 

- Да бъде сериозна фигура и държавник, чиито думи са синхронни с делата. Едва ли който и да е министър ще успее сериозно да реформира системата до момента, в който политическите партии нямат яснота за посоката. Но поне очаквам от бъдещия министър да решава текущите проблеми и да подобрява детайлите с разум. А не да залага на медийни фойерверки и междупартийни пируети с цел самозадоволяване.

 

Каква част от реформите "Москов" е добре да останат в историята и има ли промени, които е добре да бъдат продължени? 

 

- Понеже т.нар. реформа „Москов“ е една доста желеобразна и разтеглива маса от идеи, заклинания, провалени закони и политически флиртове, ми е доста трудно да отделя добрите от лошите съставни елементи. Категорично трябва да остане цифровия пациентски идентификатор, но не като пръстов отпечатък, а като универсален цифров идентификатор за българските граждани пред администрация, полиция, врата към електронното здравеопазване . Привърженик съм и на генеричното заместване на лекарствата. За повечето от другите идеи – нека си спомняме с усмивка.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития