Новини - България

Стартират безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна
Прочетена: 221 пъти

През 2016 г. за четвърти пореден път ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза във всички областни градове на страната, съобщават от Министерството на здравеопазването.

 

Кампанията „Седмица на отворените врати” започва от 5 декември и се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” (2015-2018) към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 

Целта на инициативата е да повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата и да популяризират здравословния начин на живот. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията, съобщават от МЗ.

 

По време на „Седмицата на отворените врати” на всеки желаещ ще се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На съмнителните за туберкулоза лица ще се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.

"През годините кампанията е доказала своята ефективност за добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция", коментират от здравно министерство.

По време на проведените за периода 2009 г. – септември 2016 г. „Седмици на отворени врати” са анкетираните за туберкулоза 87 238 лица, открити и насочени за лечение са 976 лица с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 3 384 души.

 

Списък на болниците по области, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза „Седмица на отворените врати”, можете да видите ТУК.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития