Новини - България

Стартира първият български уебсайт в помощ на хората със свръхактивен пикочен мехур
Прочетена: 315 пъти

Първият български уебсайт за хора, живеещи със свръхактивен пикочен мехур (СПМ) вече е факт. Той е създаден от Астелас България с подкрепата на Българското урологично дружество. Специализираният портал moiat-mehur.bg събира на едно място всичко за СПМ. Чрез платформата всеки желаещ може да си направи онлайн тест за самооценка на пикочния мехур, да си свали и води дневник на уринирането, да започне тренировки за пикочен мехур, да прочете практични съвети за ежедневието и др.

 

СПМ е медицински проблем, при който мехурът е по-активен, отколкото обикновено. Вместо да остане в покой, докато урината изпълва пикочния мехур, мускулът се свива често и спонтанно. Това кара човек да чувства внезапно и понякога непреодолимо желание за уриниране, което не може да бъде потиснато дори когато пикочният мехур не е пълен. Тези неволеви контракции на мехура създават спешна нужда от уриниране, честа необходимост от ходене до тоалетна и в някои случаи неволно изпускане на урина, защото не сте стигнали до тоалетната навреме.

 

Симптомите на СПМ:

  • Неотложност на уринирането - внезапно и неудържимо желание за уриниране, което е трудно да се задържи
  • Често уриниране - осем или повече пъти в денонощието
  • Никтурия – събуждане един или повече пъти през нощта за уриниране
  • Уринарна инконтиненция - чувството за необходимост от изпразване на пикочния мехур е толкова силно, че може да изпуснете урина, преди да стигнете до тоалетната.

 

СПМ може да бъде контролиран с подходящо лечение и след консултация с лекар. Диагнозата се поставя главно на база на симптомите и чрез изключване на други възможни причини. Лекарят може да назначи и анализ на урината, който показва наличието на глюкоза, кръв или данни за инфекция – чести причини за подобни симптоми. В някои случаи може да е необходимо насочване към специалист за допълнителни тестове като уродинамично изследване. То обикновено се извършва като амбулаторна процедура в болница. Уродинамичното изследване може да оцени способността на пикочния мехур да задържа урина и да се изпразва постепенно и изцяло, а също и дали пикочният мехур има неволеви контракции, които причиняват изпускане на урина.

 

Повече информация може да се намери на: moiat-mehur.bg.

Коментари

май 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития