Новини - България

Стартира национална подписка за премахване на запрещението
Прочетена: 68 пъти
Снимка: Pixabay.com

От днес в 9 български града стартира национална подписка за премахване института на запрещението и приемане на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа. Организатор на подписката, чието начало бе обявено снощи в столицата, е неправителствената организация "Националната гражданска инициатива 7000", която води наименованието си от факта, че у нас 7000 души живеят под запрещение. По тази причина те не могат да учат, да работят, да разполагат със средствата си, да встъпват в брак и да вземат решение къде и с кого да живеят. В тази група попадат хора с психично заболяване, с умствена изостаналост или деменция. 

 

Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която България е ртифицирала през 2012 г., изисква  всички форми на запрещение да бъдат отменени. Това задължава държавата да промени законодателството си. Към настоящия момент обаче запрещението продължава да съществува. Национална гражданска инициатива 7000 набира обществена подкрепа и цели да ангажира вниманието на народните представители с искане за премахване на остарялата система на запрещението в България и въвеждане на подкрепеното вземане на решения.  

 

Законодателното въвеждане на концепцията за подкрепено вземане на решения ще позволи на хората с увреждания да застанат начело на живота си и да бъдат част от обществото, смятат организаторите на подписката. През лятото на 2016 г. проектът на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, отменящ запрещението и представящ новата концепция, бе внесен в Парламента и мина първо четене. Финалното му приемане обаче беше осуетено от подаването на оставка на правителството в края на 2016 г. Така усилията по приемане на закона започват отначало. Немаловажен детайл е, че в този проект се уреждат и правата на хората, изпаднали в кома.

 

Инициативата срещна покрепата на конституционния съдия Константин Пенчев, който преди няколко години в качеството си на национален омбудсман сезира Конституционния съд за необходимостта от премахване на института на запрещението:

 

"Конституционният съд съвсем правилно според мен каза, че има голям проблем, но ако ние ги обявим за противоконституционни, значи да направим дупка в правото, да няма какво да се прилага в момента. Тоест Конституционният съд в своите мотиви каза, че трябва да има проект за закон, който по съвсем нов начин да реши този проблем, а не както са го решавали още след освобождението от турско робство", заяви Константин Пенчев, цитиран от БНТ. 

 

Зад инициативата застана и сегашният омбудсман Мая Манолова: "Конституционният принцип, че всички хора се раждат равни и свободни по достойнство е в основата на тази кауза. И наистина възниква въпросът как е възможно да търпим 70-годишен закон, който ограничава, който реално обезправява хора?!",  каза тя.

 

Инициативата се подкрепя от Българския център за нестопанско право, Българската асоциация на лицата с интелектуални затруднения и Глобална инициатива в психиатрията. подписката ще продължи в следващите 3 месеца, след което на 27 юни събраните подписи ще бъдат внесени  в Народното събрание.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

януари 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития