Новини - България

Стартира кампания за рака на простатата „Моето здраве е моя отговорност“
Прочетена: 1018 пъти

Ракът на простатата е проблем от световен мащаб. Това каза председателят на Българското онкологично научно дружество (БОНД) проф. Асен Дудов при стартирането на информационната кампания за рака на простатата „Заедно срещу рака на простатата“, която тази година се провежда под мотото „Моето здраве е моя отговорност“. Инициативата, която е обвързана със Световния месец, посветен на мъжкото здраве – ноември, се провежда за шеста поредна година от Astellas България в партньорство с Българското онкологично научно дружество (БОНД) и Българското урологично дружество (БУД). Посланици на кампанията тази година са музикантът Иван Лечев, проф. Асен Дудов и председателят на БУД проф. Марин Георгиев.

 

Проф. Дудов, като обясни, че това заболяване е второ по честота при мъжете в света с 1,4 млн. диагностицирани през 2020 г.  Данните показват, че през същата година ракът на простатата е четвъртият най-често срещан рак в Европа и най-често диагностицираният рак в България. Заболяването е най-често срещаното онкологично заболяване сред мъжете както в Европа (20,2%), така и у нас (24,4%). През 2020 г. диагностицираните с рак на простатата българи са 4983. Проф. Дудов отбеляза, че рискът от развитие на рак на простатата при мъжете под 75-годишна възраст се среща при един на 12 души, а рискът от смърт от заболяването преди навършване на тази възраст  - при един на 103 мъже в Европа. Ракът на простатата е петата водеща причина за смърт сред онкологичните заболявания. В Европа през 2020 г. вследствие на болестта са починали 108 088 мъже. 

 

Проф. Дудов обясни, че петгодишната относителна преживяемост при локализиран и регионален рак на простатата е 100% в сравнение с 30,5% при метастазирал рак. Именно затова ранната диагностика и своевременното лечение са от ключово значение. В същото време в България диагностицираните в трети и четвърти стадий са 23,8% от всички нови случаи, 10,1% са с неустановен стадий, а в първи и втори стадий са 66,1%. 

 

Проф. Марин Георгиев каза, че в поставянето на диагнозата участват медицински специалисти от различни специалности – общапрактикуващите лекари, уролозите, хирурзите и специалистите по образна диагностика, а ако са достатъчно информирани и самите пациенти и техните близки. Той припомни, че мъжете над 50-годишна възраст подлежат на задължителен профилактичен преглед през две години при личните лекари. За тях е предвидено и изследване на маркер в кръвта – простатно-специфичен антиген (PSA), което се поема от НЗОК. За мъжете между 40 и 45 г. е препоръчително да се определи изходно PSA ниво, за да се инициира адаптирано към риска проследяване на здравословното им състояние. Данните показват, че този скрининг намалява с 21% смъртността от заболяването.

 

„PSA е най-използваният биомаркер при рак на простатата и е неотменна част от контрола на заболяването – от поставянето на диагнозата, през проследяване ефекта на лечението, до установяването на прогресия“, каза проф. Георгиев.

 

Музикантът Иван Лечев призова мъжете да проследяват състоянието си редовно според препоръките на лекарите и да не забравят, че здравето им е тяхна отговорност.

 

„Има достатъчно доказателства в медицината, и лекарите ще го потвърдят, че открит навреме, ракът на простатата е лечим. Затова е важно мъжете над 50 години да не отлагат да се изследват, а ако се наложи и да се лекуват“, каза Лечев.  

 

Д-р Стамен Банковски, управител на Астелас за България, Унгария и Румъния, обясни, че във фокуса на кампанията е да се повиши информираността на обществото по отношение на рака на простатата и възможностите за диагностика и съвременно лечение. Целта е с редица активности мъжете да бъдат провокирани да обърнат внимание на здравето си и да не пропускат редовните профилактични прегледи.

 

„Чрез мотото „Моето здраве е моя отговорност“ се опитваме да поставим акцент върху личната отговорност на всеки мъж за собственото му здраве“, каза д-р Банковски. 

 

По време на събитието бе представен и специално заснетият видео клип с участието на посланиците на кампанията „Моето здраве е моя отговорност“. През месец ноември той ще бъде излъчван на екраните на станциите на метрото в София, както и на екраните в чакалните на 13 лечебни заведения в София, Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Ямбол и Видин. Видеото ще бъде разпространявано и онлайн. Посланията на кампанията ще бъдат популяризирани чрез брандирани автобуси в София и Варна, билборди и метро пана. Освен подкрепата на Столична община и „Метрополитен“ АД за излъчването на видеото в метрото, кампанията получи подкрепа и от летище София. Пътниците, преминаващи през аерогарата, ще видят в мъжките тоалетни разлепени стикери с информация за необходимостта от изследване на PSA за мъжете над 50 г. Зад кампанията застана и екипът на „Спортното шоу на Дарик“. През целия месец ноември водещите ще припомнят на огромната си мъжка аудитория за рака на простатата и възможността да проследяват състоянието си след 50-годишна възраст и само с едно кръвно изследване.  

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития