Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Стартира кампания за набиране на донори на стволови клетки от костен мозък
Прочетена: 577 пъти
Снимка: Pixabay.com

Българският регистър за донори на костен мозък и стволови клетки - УМБАЛ „Александровска“ организира серия от дарителски кампании за намиране на подходящи донори на стволови клетки от костен мозък, съобщават от лечебното заведение. Инициативата се провежда под надслов "Заедно за надежда".

 

Първата кампания е в помощ на Михаела Димитрова от гр. Перник, която страда от тежко хематологично заболяване и се нуждае спешно от трансплантация на стволови клетки. Единственият ѝ шанс е съвместим донор, който до този момент не е открит.

 

Кампанията ще се проведе на 22 февруари от 10.00 до 13.00 часа в градовете:

 

ПЕРНИК
- СМДЛ ”Рамус”, МК "Свети Георги", ул. "Св. Св. Кирил и Методи" №77, тел.: 0878 473 786
- МДЛ "Цибалаб", ул. „Радомир” №3

ВАРНА
- СМДЛ” РАМУС”,  МК "Младост", тяло А, ет.2, обект 9А и 10 /каб. 201 и 202/ , тел.: 0884 645 459

 

Подходящи за донорство са  всички клинично здрави лица между 18 и 50 години.

 

Националната публична банка за стволови клетки е част от Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ "Александровска". Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е член на Световния регистър (BMDW - Bone Мarrow Donors Worldwide), в който са регистрирани повече от 35 милиона души от 50 страни. Регистърът се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични заболявания, за които трансплантацията е единствения шанс за живот.

 

Съществуват два вида донорство: дарителство на стволови клетки от костен мозък (КМ) и дарителство на периферни стволови клетки от кръв (ПСК).

 

Дарителски акции за попълване на Българския регистър с нови донори на стволови клетки ще бъдат провеждани периодично и в други градове на страната. Кампанията се провежда с подкрепата на БЧК и ИА „Медицински надзор“.

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития