Новини - България

Стартира електронно продължаващо обучение за лекари
Прочетена: 492 пъти

Медицинските специалисти в България вече ще могат да повишават квалификацията си онлайн посредством специализирана интернет платформа за обучение, обяви Българският лекарски съюз (БЛС). Модулът е факт от 24 май и ще бъде част от продължаващото обучение на лекарите в страната.

"В Българския лекарски съюз сме убедени, че трябва да повишим качеството на обучението по медицина и по този начин да увеличим и качеството на предлаганата здравна помощ", коментира инициативата председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

В обучението ще са включени всички 45 медицински специалности, а достъп до материалите и лекциите ще се осъществява от интерактивната социална платформа за медицински специалисти Credoweb. Текстовете и лекциите ще се изготвят от хабилитирани лица и ще се публикуват след одобрението на лекарския съюз. Освен тях обучаващите се ще имат достъп и до видеоматериали и презентации от конференции, симпозиуми и научни форуми.

"Учебниците остаряват докато се пишат, а информацията в онлайн платформата може да се актуализира ежедневно. Един хирург, който се интересува от детска хирургия, например, но не ходи по педиатрични конгреси, може да влезе и да прочете педиатричните лекции, от което само ще спечели", коментира плюсовете на инициативата заместник-председателят на БЛС проф. Огнян Хаджийски.

Всеки от обучителните материали ще носи по една акредитационна точка, уточняват още съсловната организация. За да получи кредитите си обаче, всеки лекар ще трябва успешно да премине онлайн тестовете към публикуваните лекции. На финала собственоръчно ще може да разпечата и сертификата си за преминало обучение. Документът е стандартен, но ще притежава пореден номер, ще носи името на лекаря и автоматично ще се отбеязва в регистъра със специалисти на Българския лекарски съюз.

"Електронното обучение може да влезе в дома на всеки лекар. Не отнема време и средства, не се налага да пътуват и посещават конгреси. Позволява им да придобиват знания и да подобряват квалификацията си в удобно за тях време. По този начин се надяваме да стигнем до повече колеги и да им осигурим достъп до материали, които иначе няма как да получат", сподели и д-р Юлиян Йорданов, председател на Акредитационния съвет към БЛС.

Онлайн обучението ще е само част от продължаващото обучение на медицинските специалисти и ще носи максимум 60 от общо 150 кредита. Съсловната организация прави опити да го институционализира с инициирани промени в Закона за здравето. Поправките вече са одобрени от Министерския съвет и предстои да влязат за обсъждане в парламентарната здравна комисия.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития