Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Стартира благотворителна кампания в помощ на онкоболните и отделенията за лечението им
Прочетена: 110 пъти

Сдружение „Спри рака” стартира Национална благотворителна кампания „Да помогнем на най-уязвимите!”, която се реализира с подкрепата на Портал на пациента – www.portalnapacienta.bg, съобщават от организацията.

 

Мисията е да се съберат средства за дезинфектанти, за защитни средства – маски, шлемове, ръкавици, облекла, както и за тестове за COVID-19. Те ще бъдат закупени и предоставени на онкологичните отделения и комплексни онкологични центрове. Така ще се гарантира и на пациентите, и на медицинските екипи, че няма да се заразят по време на лечение. Защото пациентите с рак са особено уязвими, а COVID-19 е много агресивен и засяга тежко преди всичко хора със слаба имунна система, каквито са онкологичните пациенти, обясняват от сдружението.

 

„В сегашното извънредно положение е крещяща нуждата да подкрепим тези хора. Първо, да не се отказват от лечението си. Много от тях са уплашени и, за да не се заразят, си стоят вкъщи, отказват да се лекуват, не ходят на процедури, не изпълняват назначените им терапии. Важно обаче за живота на тези хора е да продължат лечението си, обсъждайки това със лекуващите лекари и специалисти, а тези, които вече са в ремисия, да подсилят имунната си система. Бихме искали с кампанията ни всички тези хора да усетят „подкрепа”, обясни председателят на Сдружение „Спри рака” Росица Касабова.

 

Всеки, който иска да помогне, може да го направи на банковата сметка на сдружение „Спри рака”:  BG11DEMI92401000169397.

 

"Пациентите с онкологични заболявания  са специфична група, която не може и не бива радикално да прекъсне своето лечение в състояние на пандемия, но цялостният подход към тях може да бъде оптимизиран с цел да се намали риска от инфекцията. Най-общо казано, ефективното лечение на рак е по-важно за оцеляването на пациента, отколкото преувеличените предпазни мерки в смисъл на ненужни прекъсвания или отлагания в лечението. Но това е строго индивидуално решение и трябва да се вземе от специалист.


На този фон също трябва да се подчертае още веднъж, че пациентите, чието заболяване се контролира от специфична терапия, обикновено преживяват по-малко инфекции, отколкото пациентите, които не се лекуват ефективно", посочват от сдружението.

Коментари

септември 2021

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития