Събития -

май 2018

ПВСЧПСН
 
   
15 май
Вторник
Старт на Национална информационна кампания „Белодробно здраве във всички политики“-2018
БТА
гр. София
10:00 - 11:00 ч.

На 15.05.2018 г., вторник, от 10:00 часа в Пресклуба на БТА ще се състои пресконференция, посветена на старта на Национална информационна кампания „Белодробно здраве във всички политики“-2018.

 

Организатори са Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА), Българското дружество по белодробни болести, Българското дружетсво по алергология, Асоциация за развитие на българския спорт и Конфедерация „Защита на здравето“.

 

Теми на пресконференцията ще бъдат: факти и цифри за белодробното здраве у нас и в Европа, епидимиология и основни рискови фактори на хроничните белодробни заболявания /ХБЗ/ и необходимостта от реализирането на национална програма; домашното кислородолечение като единствена терапия за пациенти в напреднала фаза на ХОББ; нова методика на МЗ за субсидиране на ЛЗ, ограничаваща достъпа до рехабилитация; спорт и белодробно здраве при децата, крос-секторни политики за здравословен начин на живот.

 

Участници: Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ, доц.Наталия Стоева, представител на БДББ, проф. Богдан Петрунов, председател на БДА, г-жа Йоанна Дочевска, председател на Асоциация за развитие на българския спорт, г-жа Антоанета Малинова, директор на детско заведение „Братя Мормареви“

 

По случай Деня на българския спорт на 17.05.18г. от 10:30 в парка Заимов в София ще се проведе Детски спортен празник „Здраве във всички политики“, организиран в партньорство с Асоциация за развитие на българския спорт. Около 100 деца от детските заведения ще бъдат организирани в секции за физическа активност по адаптирана програма за лека атлетика, която предлага забавление и движения. Ще се изгради и информационна секция, където гражданите ще могат да получат информационни материали за хроничните респираторни заболявания.