Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Спряха фалшив сайт за лекарства
Прочетена: 302 пъти
Снимка: Pixabay.com

ГДБОП спря фалшив сайт, който използва логото на БНТ, за да продава препарат срещу ставни болки, съобщиха от обществената телевизия. Чудотворният крем е рекламиран чрез фалшиво интервю, което представя несъществуваща държавна програма "Здрава България", лекуваща почти безплатно. В схемата е замесено и Министерството на здравеопазването, което, според измамниците,експер е похарчило над 1 милион щатски долара за разработване на формулата.

 

Д-р Симеон Голдсман, представящ се за главен ортопед в Института по ревматология и ортопедия в България, предлагал нов препарат срещу ставни заболявания. Изцелителните способности били описани подробно в интервю с друг лекар от института - д-р Иван Янков, уж направено от едно лицата на БНТ водещата Поли Златарева. В интервюто се твърди, че препаратът излекувал над 94% от доброволците, върху които е тестван и болките спирали за 4 дни. Институт бил платил близо 1 милион лв, за да има право да продава крема в България. Според д-р Янков екстрактът от прополис се произвеждал само в Пирин. Статията препращала директно към друг сайт, където мехлемът можел да се купи на промоция с 50% отстъпка за 69 лева. 

 

Според експертите по киберсигурност атрактивните цени на рекламираните чудодейни продукти най-често имат за цел да събират данни за потребителите. Подобни сайтове изискват минимални познания и са труднопроследими. След разследване на ГДБОП сайтовете, рекламиращи чудотворния препарат са изтрити. Проверката е установила, че регистрацията им е била в САЩ и Испания.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития