Новини - България

Спрените лекарства ще бъдат заменяни в аптеките свободно
Прочетена: 246 пъти
Снимка: Pixabay.com

Спрените от продажба лекарства за лечение на хипертония и други сърдечни заболявания ще бъдат заменяни от общопрактикуващите лекари с други медикаменти, които ще бъдат отпускани от аптеките безпрепятствено на пациентите. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след работна среща между представители на фонда, Българския лекарски съюз (БЛС) и Българския фармацевттичен съюз (БФС). 

 

За да не се прекъсва лечението на здравноосигурените, здравната каса и двете съсловни организации ще уведомят лекарите и аптеките, че до 6 август, по преценка на лекарите, свободно ще се заменят блокираните лекарствени продукти.

 

Припомняме, Изпълнителната агениця по лекарствата (ИАЛ) блокира 62 лекарствени продукта за лечение на артериална хипертония, наскоро прекаран миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност, съдържащи валсартан. Мярката се наложи поради съобщение наличен примес в активното вещество с вероятно канцерогенно действие.

 

От ИАЛ увериха, че Европейската агенция по лекарствата (EMA) съвместно с националните компетентни органи работят съвместно с производителя на активната субстанция - китайска компания, за да се преодолее ситуацията.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития