Новини - Свят

Според доклад: През 2030 г. ракът на гърдата ще убива по 5.5 млн. жени на година
Прочетена: 354 пъти

Възможно е ракът на гърдата през 2030 г. да започне да убива в световен мащаб по 5.5 млн. жени годишно, едно увеличение с около 60% спрямо 2012 г., съобщава Франс прес, цитиран от БТА. Причината - увеличаването и застаряването на населението.  

 

Данните са изнесени в доклад по време на Световния конгрес за борба с рака, който се провежда в Париж.

 

Според експертите, са нужни големи усилия в превенцията и разяснителните кампании, за да се пребори този бич, отговорен за смъртта на 3.5 млн. жени по света през 2012 г. от общо 8 млн. смъртни случая, причинени от раковите заболявания. Най-засегнати в това отношение са развиващите се страни.

"Пораженията на рака се увеличават в страните с ниски и средни доходи на населението поради увеличаването и застаряването на населението", казва авторката на доклада Сали Кауъл от Американското дружество за борба с рака.

Ръстът на раковите заболявания се дължи и на рисковите фактори, свързани с бързото икономическо развитие, водещо до намаляването на физическата активност, до лошо хранене и затлъстяване. В доклада се посочват и някой репродуктивни фактори, като зачеването на дете в късна възраст, което също води до риск от рак на гърдата.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития