Новини - България

Спират търга за електронната информационна здравна система
Прочетена: 451 пъти
Снимка: Pixabay.com

Министерството на здравеопазването (МЗ) спря търга за електронната здравна информационна система. Решението е подписано от министър Кирил Ананиев и е мотивирано с пропуски и нередности в обявената обществена поръчка. 

 

Това решение идва след обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от страна на фирма СТЕМО ООД. Жалбата постъпи на 20 септември, а КЗК образува  производство по нея на 27 септември и още същия ден информира ведомството.От своя страна здравното министерство спря временно процедурата до решението на комисията, но само един ден по-късно търгът бе прекратен окончателно.   
 

Обществената поръчка е стойност над 4.12 млн. лв. и включва изграждането на 5 модула. Сред тях са дългоочакваните електронни регистри, електронна рецепта и медицинско досие. От мотивите към решението за спиране на търга става ясно, че са били налице неточности при „Техническата оценка", която е с тежест 60%. В обявлението не е посочено, че тя се определя от два показателя и, съответно, липсват техните наименования и тежест. Така на практика участниците нямат яснота за механизма, по който се формира крайната оценка, нито за начина, по който ще бъдат пресявани. Неточности има и по отношение на изискванията към личното състояние на участниците, както и при подбора им, се казва още в решението на здравния министър.

 

Търгът бе обявен от здравното министерство на 24 август и предвид факта, че  14-дневният законов срок за отстраняване на пропуските и неточностите в обявлението е изтекъл, с решението на министър Кирил Ананиев той се прекратява. Решението може да бъде обжалвано в 10-дневен срок.

 

Така за пореден път изграждането на електронна здравна система се отлага и това поставя пред сериозно съмнение старта на електронното здравеопазване. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

март 2023

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития