Новини - Свят

Спират лекарство за множествена склероза
Прочетена: 370 пъти
Снимка: Pixabay.com

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) официално препоръча да бъде спрян от употреба лекарственият продукт Zinbryta (daclizumab beta) и да бъдат изтеглени от пазара наличните количества. Агенцията взе това категорично решение след като бе сезирана с 12 доклада за тежки възпалителни реакции на мозъка в различни страни на света, като три от случаите завършиха със смърт. 

 

Предварителен анализ на докладите, анализирани от Службата за лекарствена безопасност PRAC на ЕМА (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee), показва, че е голяма вероятността медикаментът да уврежда тежко имунната система и някои вътрешни органи. По тази причина регулаторните власти излязоха с категорично решение да не излагат повече на риск пациентите и лекуващите ги лекари и отправи съответгните препоръки към здравните власти. 

 

Продуктът е разрешен за употреба от 2016 г., като до този момент в цял свят с него са били лекувани около 8000 пациенти. В Европа най-много болни са лекувани в Германия, отбелязват от ЕМА. От агенцията препоръчват прациентите, които в момента са на лечение да се обърнат незабавно към лекуващите ги лекари, а медиците, които са назначавали тази терапия незабавно да я спрат и да обмислят вариант за подходящо заместване с друг медикамент. В съобщението на ЕМА се отбелязва още, че е имало случаи, в които нежелани реакции са били наблюдавани до 6 месеца след спиране на лечението със Zynbrita. По тази причина агенцията препоръчва повишено внимание и насочено наблюдение за по-дълго време и при такива пациенти.

 

Фармацевтичната компания Biogen, която разпространява продукта, обяви, че го изтегля от пазара и прекратява клиничните изпитвания с него.

Коментари

август 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития