Новини - България

Спецсъдът върна за доразследване делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца
Прочетена: 117 пъти

Специализираният наказателен съд е прекратил и върнал за доразследване делото срещу бившия шеф на Център „Фонд за лечение на деца“ Павел Александров, съобщава "Правен свят". Порталът припомня, че Специализираната прокуратура внесе обвинителния акт срещу Александров и трима служители на фонда в началото на месеца, като обвиненията са за организирана престъпна група, която неправомерно е харчила пари на фонда, прехвърляла задължения към здравната каса и е вършила длъжностни престъпления.

 

Делото е разпределено на състав на спецсъда с председател Николай Димитров, който вижда пропуски в обвинителния акт и връща делото на спецпрокуратурата за доразследване, но не е ясно за какви конкретни пропуски става въпрос.

 

Обвиненията срещу Александров са общо 6, а подсъдими с него са още Катерина Котева - главен експерт във фонда, която той неправомерно е определял за свой заместник, Татяна Радева - старши експерт "Икономист, организатор на труда" и Станислава Горанова - главен експерт "Специалист обработка на данни" и контрольор на дейността на фонда. Според прокуратурата, Радева и Горанова са обвинени за участие в престъпното сдружение, като с подписите си са оформяли документи, с които неправомерно са изплащани суми от бюджета на институцията.

 

Разследването започна през пролетта на миналата година, когато бяха задържани осем души, начело с Александров. Тогава от държавното обвинение съобщиха, че до него се е стигнало след доклад на Инспектората на Министерството на здравеопазването, в който имало набелязани десетки нарушения и злоупотреби, някои, свързани с транспортиране и настаняване на болни деца в клиники във Франция и Турция.

 

Пълният текст на публикацията четете на сайта на „Правен свят“.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития