Новини - България

Спасиха млад пациент с масивен инсулт чрез механично изваждане на тромба
Прочетена: 888 пъти
Снимка: Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Пациент под 40-годишна възраст с тежък мозъчен инсулт е изправен на крака само за няколко дни в Клиниката по неврология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда след успешно лечение по един от най-съвременните животоспасяващи методи - механична тромб екстракция (тромбектомия). Интервенционален екип, съставен от лекари от клиниките по неврология, образна диагностика, анестезиология, неврохирург от МБАЛ “Света Анна”, специалисти от Клиниката по кардиология и Спешно отделение участва в първата такава процедура, извършена в лечебното заведение. Методът се прилага в изключително малко болници в страната и представлява минимално инвазивно механично премахване на съсирека, който е запушил мозъчния съд. Това в голям процент означава не само спасяване на живота на пациента, но и предотвратяване на тежките усложнения на инсулта - парализа на крайниците и лицевите мускули, и невъзможност за самостоятелно обслужване.

 

Рано в събота сутрин пациентът получава внезапна слабост и обездвижване на левите крайници. Екипът на Спешна помощ оценява вероятността за запушване на голям кръвоносен съд в мозъка и го транспортира по най-бързия начин в спешното звено на Токуда. От проведената компютър томографска ангиография се потвърждава запушване на средна мозъчна артерия (която кръвоснабдява 2/3 от мозъчната хемисфера). Свиква се интервенционален екип и в рамките на 83 мин. От пристигането на пациента в болницата започва процедурата по премахване на тромба. За сравнение европейската препоръка за това време -  т.нар. „door to groin” (“от вратата до слабинната гънка”, откъдето се влиза с катетър към мозъчните съдове) е 90 мин. Бяха извадени два кръвни съсирека, запушили магистрална мозъчна артерия и се постигна пълно възстановяване на мозъчното кръвообращение. В следващите часове настъпи бързо подобрение в състоянието на пациента.Само няколко дни след процедурата, той е изписан в добро общо състояние, с пълно възстановяване, функционално независим без неврологичен дефицит, като парализа и пареза.

 

Лечение на инсулт с тромбектомия е най-съвременният и ефективен метод, когато става въпрос за масивно запушване на големи мозъчни артерии. Интравенозната тромболиза с рекомбинантен тъканен плазминогенен активатор се прилага рутинно при исхемичен мозъчен инсулт в острия стадий до 4,5 часа от началото на симптомите.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития