Новини - България

Сотир Цацаров: Практиката "болница в болница" е един от основните канали за източване на публичен ресурс
Прочетена: 81 пъти
Снимка: Стоп кадър - Канал 3

"Съществуват много примери за източване на държавни и общински болници чрез неизгодни договори с частни структури. Със съвместните проверки, които осъществяваме се опитваме да спрем тази практика, която си има точно име и то е "болница в болница".

 

Това заяви на пресконференция в Министерството на здравеопазването днес главният прокурор Сотир Цацаров. По неговите думи схемата не е нова и за нея вече се е говорило немалко в публичното пространство, когато са станали ясни злоупотребите във Военнмедицинска академия (ВМА), този модел обаче е разпространен в цялата страна.      

 

„През месец юни предишният здравен министър проф. Николай Петров внесе в Комисията по здравеопазване в Народното събрание (НС) доклад за текущото финансово състояние на държавните болници, който по-късно беше препратен до прокуратурата. От доклада стана ясно, че 9 болници са в критично финансово състояние, а рискът да изпаднат в несъстоятелност е съвсем реален. В кабинета на министъра на вътрешните работи Валентин Радев се проведе среща между него, мен, главния секретар на МВР и предишния здравен министър. Беше помолена да дойде и председателката на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. След като тримата министри и аз разговаряхме по темата взехме решение, да бъде прекратена практиката "болница в болница" – само при условие, че двете лечебни заведения извършват дублиращи се дейности, така както повелява нормата на чл.9, ал.6 от Закона за лечебните заведения. Също така преценихме, че трябва да се пристъпи към събиране на всички действащи договори, независимо от тяхната правна форма (за съвместна дейност, за наеми и пр.), които дават възможност на територията на държавни общински болници да съществуват частни лечебни заведения. Проверката бе разпоредена на Икономическа полиция и бе изпълнена на територията на цялата страна,бе Тя стартира на 23 октомври и приключи на 16 ноември. Проверени бяха 295 лечебни заведения. От тях 38 със 100% държавна собственост, 127 - със 100% общинска собственост, и 30 - със смесена собственост", каза Сотир Цацаров.

 

Той бе категоричен, че практиката „болница в болница“ е един от основните канали, по които се източва публичен ресурс от Здравната каса.

 

„Безнадеждните пациенти отиват по установените клинични пътеки в държавната болница, а към частната се насочват случите, при които могат да се реализират много по-големи приходи. Така бавно и полека едно държавно или общинско дружество ще стигне до положение, в което няма да може да покрива задълженията си. И, следователно неговата табела ще бъде свалена и ще бъде заместена от друга - но вече частна“, обясни главният прокурор.

 

Ръководителят на държавното обвинение припомни, че според правомощията, които прокуратурата има по закон, тя може да се намеси единствено в случаите на безстопанственост или сключване на неизгодни договори. Прокурор Цацаров припомни също така, че наказателно преследване може да има само, когато решението е взето еднолично, от изпълнителния директор на лечебното заведение. Когато обаче има решение на управителното тяло - директорския борд на болницата, прокурори не могат да се намесят, защото колективна отговорност по смисъла на закона няма.

 

Коментирайки ситуацията с източването на държавните и общинските лечебни заведения чрез практиката "болница в болница", държавен обвинител №1 подчерта, че промяна е възможна, но тя е в ръцете на законодателната власт. 

 

"Законодателят е този, който трябва да реши дали да съществува правна възможност частни структури да присъстват в държавните лечебни заведения или  да се направят промени в Закона за лечебните заведения, които не допускат това. Също така той трябва да реши дали болниците да са търговски дружества", коментира още прокурор Цацаров.       

 

Невена ПОПОВА

 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития