Новини - България

Софийски кардиолози с тридневни безплатни прегледи в Албания
Прочетена: 131 пъти
Снимки: Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център

Над 220 представители на българското национално малцинство в района на Мала Преспа, Република Албания, бяха прегледани изключително подробно и напълно безплатно от кардиолога проф. Иво Петров и ръководен от него медицински екип, съобщават от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център.

 

Профилактичните кардиологични прегледи продължиха три дни в поликлиниките на селата Пустец и Долна Горица и предизвикаха огромен интерес сред населението. За инициативата високо оборудвана линейка пътува близо ден от столичния Околовръстен път 127 до Албания, а самият медицински екип пристигна с военнотранспортния самолет „Спартан“ на българските ВВС. 

 

Консултациите бяха ключови за голяма част от хората, които от години нямат достъп до кардиолог в с. Пустец. Специалистите диагностицираха част от тях със заболявания, които задължително трябва да бъдат терапевтирани. Да провери сърцето си бе дошла и 96-годишна дама, която, изненадващо за възрастта й, няма заболявания на сърцето. На въпрос каква е рецептата й, тя каза:

 

„От 30-годишна всяка година ходя профилактично на кардиолог и хващам навреме нещата, така че да ги спра още в зародиш. Така че за половин час веднъж годишно човек може да си спести ежедневни главоболия за години наред“.

 

Посещението е по инициатива и финансиране на българския бизнесмен, филантроп и меценат д-р Милен Врабевски и неговата Фондация Българска Памет, с подкрепата на българското Министерство на външните работи. Медицинският екип е част от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, като с него бе и управителят и съосновател на лечебното заведение Андрей Марков. 

 

Прегледите бяха извършени от проф. д-р Иво Петров - медицински директор и началник на Клиника по кардиология и ангиология в лечебното заведение, лекарите специализанти от Отделението по кардиология - д-р Александрина Кузов и д-р Виктор Константинов, медицинска сестра Веселка Гълъбова, както и доскоро работещият в лечебното заведение д-р Алдин Али - специалист по кардиология и ехокардиография. 

 

В рамките и на трите дни специалистите проведоха: Доплер на цялата съдова система; Измерване на индекс мишница – глезен (ABI) за проверка на артериалното налягане в легнало положение; ЕКГ; Ехокардиография за оценка на сърдечните структури и функция; Кардио-пулмонален стрес тест с натоварване /КПТН/. Също така подариха автоматичен външен дефибрилатор, който е животоспасяващ при сърдечен арест. 

 

„Уважаеми проф. Петров, уверен съм, че за страната ни е чест, че именно професионалист с Вашия висок авторитет на световно признат кардиолог, ще бъде посланик на достиженията и нивото на българската медицина. Изказваме благодарност към екипа на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, че се включихте в реализирането на тази благородна инициатива“отбелязва Момчил Райчевски, директор дирекция „Югоизточна Европа“ в Министерство на външните работи.

 

„За нас всеки трябва да има достъп до медицинска помощ, независимо къде живее и от коя социална прослойка е на този етап в живота си. Осигурихме за хората тук едни от най-добрите ни специалисти, защото ни е грижа. Надяваме се повече колеги да последват примера ни“, коментира Марков пред местни медии, които отразиха благородната инициатива. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития