Новини - България

София осъмна с цветни зебри в световния ден на редките болести
Прочетена: 68 пъти

Единадесет зебри с цветни райета превзеха ключови места в центъра на София. Колоритните животни са изрисувани в реален размер и с разноцветни шарки на площада пред Националния дворец на културата, пешеходната част на бул. „Витоша“, зоната пред Народния театър „Иван Вазов“, градинката „Кристал“ и алеята на Борисовата градина откъм „Орлов мост“. Те са дело на няколко графити артисти, а повод за временната артистична намеса в градската среда е Световният ден на редките болести, който се отбелязва в последния ден на февруари. Инициативата има за цел да привлече вниманието на гражданите към темата и да повиши информираността за редките заболявания и проблемите, пред които са изправени пациентите и техните близки. 

 

Използването на зебрата за символ на редките болести е провокирано от медицински лекции през 40-те години на миналия век на д-р Теодор Удуърд от университета в Мериленд, САЩ.  „Когато чуеш тропот на копита, мисли за кон, не за зебра“, е реплика, която ученият често казва. Чрез нея целта му е да обясни, че едно заболяване е по-вероятно да е обичайно, отколкото рядко, дори ако симптомите на пациента отговарят и на двете. Днес обаче редките болести, които са над 7000 вида, засягат около 400 млн. души по света, което показва, че те всъщност не са толкова редки. Освен това данните показват, че хората с редки болести чакат средно по 4,8 години за поставяне на правилна диагноза, за да научат след това, че за над 90% от познатите заболявания няма одобрено лечение. За съжаление около 50% от страдащите от редки болести са деца.

 

Именно затова в последния ден на месец февруари международната общност обръща фокуса към редките болести, като оцветява райетата на зебрите в различни цветове с призив за по-добри условия за провеждане на повече изследвания и разработване на нови възможности за диагностика и лечение, както и осигуряване на достъп до здравна грижа. 

 

Проектът е част от информационно-образователна инициатива на иновативната фармацевтична компания АстраЗенека България, която запознава обществото с предизвикателствата, пред които пациентите с редки заболявания и техните близки се изправят в процеса на откриване на диагнозата и последващото лечение.

 

„Редките болести не са често дискутирана тема и повечето хора не са наясно със спецификата им. При редките заболявания навременното диагностициране все още е изключително сложен процес. В най-общия случай докато се стигне до правилната диагноза и докато се установи, че е налице рядко заболяване, се налага пациентите многократно да посещават лекари от различни специалности и да губят ценно време. Това се случва най-вече поради факта, че голяма част от симптомите се припокриват с други заболявания. Нашият екип работи усилено за това да подобрим информираността и осведомеността както на партньорите ни и здравните институции, така и на широката общественост.“, споделя Владко Борич, директор бизнес звено Редки болести, АстраЗенека Балкани. 

 

Още информация по темата може да намерите в серия от интервюта със специалисти и близки на пациенти в платформата People of Sofia. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития