Новини - България

Смърт на жена е причината за спирането на имунизациите с ваксината на АстраЗенека в България
Прочетена: 131 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Смърт на жена часове след като е била ваксинирана е причината за спирането на имунизациите с ваксината на АстраЗенека в България. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Пловдив. Жената е на 57 години с множество заболявания. Ваксинирана е вчера, 11 март, в 12 часа на обяд. Леталният изход е настъпил около 3 часа през нощта. 

 

Министърът посочи, че вече е приключила аутопсията, а до седмица ще бъде готова и съдебно-медицинската експертиза. Жената е била с наднормено тегло, с извършена операция по повод запушване на артерии на сърцето през 2005 г., извършен троен аортно-коронарен байпас. При аутопсията не е установено образуване на тромби.

 

„Работната диагноза е остра сърдечна недостатъчност с тежък белодробен оток, на фона на тежка атеросклероза, тежки сърдечни промени и запушени съдове. Пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и леталния изход към момента не може категорично да се отхвърли или потвърди, докато не излязат резултатите от хистологичните изследвания“, обясни доц. Павел Тимонов, специалист по съдебна медицина.

 

Спирането на ваксинацията с AstraZeneca е превантивна мярка. България ще изчака произнасянето на Комитета за лекарствена безопасност към Европейската агенция по лекарствата и едва след това ваксинационният процес ще бъде възобновен, беше категоричен проф. Ангелов. Министърът заяви още:

 

„Няма абсолютно никакви притеснения за хората, които вече са се ваксинирали. Няма официални данни, които да показват причинно-следствена връзка между докладваните в ЕС случаи на сериозни нежелани лекарствени реакции и приложението на оксфордската ваксина, но сме длъжни да вземем тази превантивна мярка. Нека хората да бъдат спокойни, а тези, които са записани в системата, да имат търпение.“

 

Работата на електронния регистър временно ще бъде преустановена. Записаните в портала служебно ще получат нов час за ваксинация, за което ще бъдат уведомени по избрания от тях начин – чрез кратко съобщение на мобилен телефон или чрез имейл, поясни проф. Ангелов.

 

Днес в страната е получена поредна доставка от ваксината с производител AstraZeneca, която ще остане блокирана в „БулБио – НЦЗПБ“ до подновяването на ваксинационната кампания, съобщи още здравният министър. Имунизирането у нас продължава с наличните одобрени ваксини, от които към момента в страната има ограничени количества. Те ще бъдат поставяни приоритетно по линия на Националния ваксинационен план, в т.ч. на членовете на секционните изборни комисии.

Коментари

декември 2022

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития