Новини - България

След среща с Ананиев - подалите оставки в Спешна помощ - Горна Оряховица са готови да ги оттеглят
Прочетена: 265 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Медицинските служители във филиала на Спешна медицинска помощ в Горна Оряховица са готови да оттеглят подадените до момента 28 оставки, които депозираха след нападението над техен колега през миналата седмица. Това е станало ясно по време на среща на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с д-р Емил Николов и д-р Деян Георгиев от ФСМП и представители на гражданско движение „Събуди се“ Г. Оряховица, което в момента прави граждански патрули на спешния център.

 

Лекарите са изказали благодарността си към здравния министър за бързата реакция и предприетите от него мерки, за да бъде гарантирана тяхната сигурност по време на работа. Още в петък министър Ананиев разпореди да бъде осигурена 24-часова физическа охрана на филиала. За една година през него са преминали 11 600 души, а близо 7 хиляди са обслужените адреси. Едва 30% от пациентите, на които е оказана спешна помощ, са постъпили в болница.

 

По време на срещата са обсъдени и въпроси, свързани с промяна в Наказателния кодекс при вербална и физическа агресия над медицински лица, ефективното разходване на средствата за спешна помощ, промяна в категорията на труд за спешните медици, санкции за хората, които подават фалшиви сигнали към 112, както и липсата на кадри в системата.

 

Здравният министър още веднъж е осъдил посегателствата спрямо медицински специалисти и е заявил, че Министерството на здравеопазването ще реагира с всички възможни мерки при такива случаи. Кирил Ананиев благодари на целия екип на ФСМП и ги увери, че държавата застава зад тях.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития