Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

След протеста: Обещаха 200 млн. лв. допълнително за здраве
Прочетена: 49 пъти

Днес, на Световния ден за достоен труд, на протест пред Министерски съвет излязоха синдикални и съсловни организации с искане за увеличаване на възнагражденията в системата на здравеопазването. Протестът се проведе под мотото „Искаме решение на проблемите днес“.

 

От КНСБ настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, както и 1100 и 1200 лева да бъде началната стартова заплата за младите лекари.

 

Протестиращите, които за кратко блокираха и движението по бул. „Цар Освободител“, носеха плакати, като надписите на някои от тях гласяха: „Стига унижение“, „Качествени здравни грижи чрез утвърдени медицински стандарти“, „Осигурете здравни грижи за нашите родители“, „Осигурете здравни грижи за подрастващите - нашето бъдеще“.

 

Организаторите на протеста бяха приети от здравния министър Кирил Ананиев и вицепремиера Томислав Дончев в сградата на Министерски съвет. След срещата министърът обяви на брифинг, че 200 милиона лева ще влязат в системата чрез увеличение на цените на клиничните пътеки.

 

„Наистина от много години може би, за първи път такъв огромен ресурс в размер над 200 милиона лева ще отиде за болничната помощ, а една голяма част от тях ще отиде за увеличение на заплатите“, добави Ананиев и добави: „С бюджета за 2020 година ние даваме устойчивост на допълнителния ресурс, който беше отпуснат от правителството през настоящата година. Тоест това не са еднократни разходи, ние ще ги предвидим целогодишно, за да могат те да бъдат също една от основните части, които ще доведат до увеличаване на парите в болниците и съответно увеличаване на разходите за персонал“.

 

Министърът уточни, че като принципал на областните и държавните болници, има право на определени указания, които трябва да бъдат изпълнявани и ще търси висока отговорност от директорите и от управителните лица на болниците, ако те нарушават тези съотношения. Ананиев обеща чрез представителите на Министерството на здравеопазването в бордовете на тези лечебни заведения да наблюдават как се формират и изразходват средствата за персонал.

 

Председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че от предвидените допълнително поне 200 млн. лв. за болнична помощ, протестиращите настояват поне 80% да отидат за заплати.

 

„Това ще бъде предмет на новия рамков договор, заедно с правилата колко пари за персонал, колко за други средства. Този договор се приема с бюджета на касата и държавния бюджет следващите седмици. Аз съм умерен оптимист от днешната среща. Естествено за половин час няма да решим проблеми, които са се наслоявали с години. Остават доста неща за доуточняване", допълни Димитров.

 

„Най-вероятно във финансираните от министерството лечебни заведения, ако се изпълни това, което се залага в проектобюджета за следващата година, няма да има проблем за достигането на 900 лева за сестрите и 1100 за лекарите и за всички останали в системата. Ние ще продължим да предлагаме механизми малките общински болници, които нямат възможност да достигнат нивата на финансиране, което да им позволи да достигнат заплатите, записани в отрасловия договор. Това ще трябва да стане и през изменяне на закони, но заявихме, че тази тема няма да остане на заден план, независимо, че тя не е от бюджета в момента", каза Димитров.

Коментари

юни 2021

ПВСЧПСН
 
    

Събития