Събития -

март 2020

ПВСЧПСН
      
     
6 март
Петък
Симпозиум: „Съвременни подходи в превенцията и лечението на затлъстяването и придружаващите го заболявания“
УМБАЛ "Александровска"
гр. София
00:00 - 00:00 ч.

На 06-07.03.2020 г., петък и събота, в аула „Проф. Янко Добрев“, II-ра хирургия на УМБАЛ „Александровска“ ще се проведе XVIII национален симпозиум „Акад. Ташо Ташев“ с международно участие на тема „Съвременни подходи в превенцията и лечението на затлъстяването и придружаващите го заболявания“. Той ще се проведе под патронажа на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Форумът се организира по повод 25 години от създаването на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и Световният ден за борба със затлъстяването – 4 март. Организатори са Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, Центърът за лечение на затлъстяването и бариатрична хирургия, УМБАЛ „Александровска“, Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ и Асоциацията на студентите по медицина в България.

 

В първия ден на форума, от 10:30 до 12:00ч., чрез конферентна видеовръзка между операционната зала и аудитория „Проф. Янко Добрев“ ще бъде предавана на живо бариатрична операция, водена от доц. Константин Гроздев, Клиника по хирургия, Медицински университет, УМБАЛ „Александровска“.

 

В научната програма участват:

- Проф. Мария Хасапиду, Институт по хранене - гр. Солун, Гърция - водещ специалист по хранене в Европа, председател  на работната група по хранене към Европейската асоциация за изследване на затлъстяването.

- Д-р Валентина Андреева, Секция по хранителна епидемиология на Университет в Париж - водещ експерт по хранителна епидемиология във Франция.

***

От УМБАЛ "Александровска" припомнят, че затлъстяването е хронично заболяване. Точната причина не е доказана, но се знае, че се развива в резултат от взаимодействието на различни фактори – наследствено предразположение, неправилно хранене на майката по време на вътреутробното развитие на плода и след това на детето, вредни хранителни навици, заседнал начин на живот, стрес и др.

 

Световната здравна организация (СЗО) определя затлъстяването като един от най-значимите проблеми на световното здравеопазване, чиято честота се увеличава непрекъснато – повече от три пъти за последните 30 години. Над 1,5 милиарда са хората с наднормено тегло по света, от които повече от 400 милиона са със затлъстяване. Свидетели сме на първата по рода си епидемия без наличието на инфекциозен причинител. Всеки трети жител на Европейския съюз е със затлъстяване, а прогнозата е, че до 2030г. всеки втори европеец ще е с това заболяване.

 

Последните данни на Световната здравна организация (СЗО) показват, че 61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване. В тази категория влизат всички хора на 18 и повече години с индекс на телесна маса (ИТМ) равен или по-голям от 25. Индексът на телесна маса е основен показател за определяне на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Той се формира от теглото на човек в килограми, разделено на ръста му в метри повдигнат на квадрат. Когато ИТМ е по-голям от 25, се счита, че е човек е с наднормено тегло, а при индекс над 30 – със затлъстяване. 58.67% е делът на хората в Европа, които са с повишено тегло, а в ЕС – 59.35%, показват още данните на СЗО.

 

Страната ни изпреварва тенденциите и по отношение на затлъстяването. Около 13% са хората по света с този здравословен проблем, в Европа – 23.3%, а у нас делът им е 25% от популацията на 18 и повече години, показват данните на СЗО. Аналогично е положението и при децата, където според данните на Световната федерация по затлъстяване (СФЗ), делът на децата в България с наднормено тегло е 13.6%, като момчетата със затлъстяване между 5 и 9 години достигат до 17.1%, а момичетата до 10.2%.

 

Натрупаха се достатъчно данни както за все още нарастващата честота, така и за повишената заболеваемост още в млада възраст - 10 пъти по-висок риск от рак сред млади хора, които са със затлъстяване от юношеска възраст. Хора, които не провеждат адекватно лечение за изразено затлъстяване, имат скъсена продължителност на живота с 10 години. Затлъстяването е свързано с развитието на близо 200 усложнения – сърдечно-съдови, метаболитни, костно-ставни, репродуктивни и др., на социална и емоционална депривация на населението.