Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Събития -

юли 2019

ПВСЧПСН
    
8 юли
Понеделник
СГС ще заседава по делото на „Група за чист въздух“ срещу Столична община
СГС
гр. София
09:30 - 00:00 ч.

На 08.07.2019 г., понеделник, от 09:30 ч. в Софийски градски съд (бул. „Витоша“ 2) ще се състои следващото заседание по същество на делото, заведено от „Група за чист въздух“ срещу Столична община.

 

Сред основните обвинения към Столична община са, че с начина си на управление тя има вина за високите нива на замърсяване с фини прахови частици; че не изпълнява задължението си за коректно информиране на гражданите за нивата на замърсяване и не предприема адекватни мерки за ограничаване му.

 

От „Група за чист въздух“ уточняват, че по време на последното заседание, проведено през месец май т.г., съставът на Софийски градски съд допусна провеждането на екологична експертиза, която да установи как е управляван въздухът на София между 2015 и 2017 г. Съдът покани Министерството на околната среда и водите да посочи вещите лица, които да извършат експертизата, срещу което гражданската организация „Група за чист въздух“ възрази, тъй като министерството е заинтересовано от отхвърлянето на исковете, което поради съмнения за безпристрастното и обективно извършване на експертизата. На заседанието в понеделник, 8 юли, се очаква да се реши коя институция ще посочи експерти. Възможно е това да е БАН като най-независима организация.

 

Представителите на "Група за чист въздух", завели колективния иск, ще бъдат на разположение за въпроси пред Съдебната палата между 09:00 и 09:20 ч., както и след приключването на делото.