Новини - България

Сестрите организират национален протест на 1 март
Прочетена: 138 пъти
Снимка: Facebook събитие на протеста

Национален протест на медицинските специалисти по здравни грижи ще се проведе на 1 март, петък, от 12:00 до 14:00 ч. пред сградата на Министерството на здравеопазването в София. Организацията тече през Facebook. Планират се протестни действия и пред общините в цялата страна. Основните искания на протеста са за достойни условия на труд и адекватно заплащане. Освен това сестрите настояват за:

  • Без търговски дружества в здравеопазването.
  • Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната.
  • Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността).
  • Връщане на медицинските стандарти.
  • Нощен труд – почасово заплащане, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.
  • КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването.
  • Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.
  • Промяна в категорията труд.

 

Да блокираме системата! Призовавам всички колеги – не се страхувайте! Нека да докажем, че без нас не може. Нека бунтът на белите престилки започне! Изходът е един – ЕДИНЕНИЕ и борба до край. Нужна ни е само малко „лудост“, много кураж и нито крачка назад – тогава, ще успеем. Длъжни сме да опитаме, призовават специалистите по здравни грижи.

 

Организаторите на протеста призовават колегите си, които ще бъдат дежурни в деня на националния протест, все пак да ги подкрепят като закачат синя лента на ревера си в знак на солидарност. Те призовават и пациентите да проявят солидарност и да ги подкрепят.

 

За целите на националния протест е създаден и специален Frame, който всеки желещ може да постави на профилната си снимка във Facebook.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития