Новини - България

Сестрите искат коренна промяна на системата на здравеопазването, по-високи заплати и среща с Борисов
Прочетена: 957 пъти

Специалисти по здравни грижи от цяла България протестираха вчера пред сградата на Народното събрание с искане за промяна в Закона за съсловните организации, по-високи заплати, регламентиране на извънредния труд и допълнителните възнаграждения, както и премахване на клиничните пътеки.   Рано тази сутрин пък причакваха депутатите пред входа на парламента и им раздаваха листовки, за да ги информират за проблемите в здравеопазването.

 

„Днес блокирахме парламента, утре сутринта ще чакаме депутатите на вратата, с палатката, в 8,30 ч., и ще им раздаваме листовки, за да ги информираме за проблемите в здравеопазването“, заяви.

 

„Ще бъдем тук в дните, когато и те заседават, в часовете, до които заседават, заяви главният организатор на протестите медицинската сестра Мая Илиева. 

 

По повод отделените от правителството средства за сектора по-рано тази година, каза че са отпуснати едни пари, от които няма ефект, тъй като не са отишли за заплати на медицинските специалисти и няма регламентирани правила, по които да се харчат тези пари“.

 

„Отпуснати са така, че да могат да се финансират клинични пътеки, а вие знаете, че тези клинични пътеки се надписват, за да могат болниците да печелят, тъй като те са търговски дружества. Независимо от това колко пари ще се отпуснат за увеличаването на клиничните пътеки това не е решението за нас. За нас трябва да има точно определени правила, според които заплатите ни да не зависят от клиничните пътеки или от работодателите. Искаме гарантиран минимум, който да бъде стартов за професията медицински специалист, при който да няма значение къде работиш, да можеш да стъпиш на основа, която да е достойна за квалификацията, която имаш и работата, която вършиш. Над тази заплата нека има надграждане според натовареността", каза Илиева.

 

Според протестиращите, трябва да се промени системата на здравеопазването и заплатите на медицинските специалисти да не зависят от броя преминали пациенти по клинични пътеки. Ето защо специалистите по здравни грижи настояват за среща с премиера Бойко Борисов, на която да го информират за случващото се от първо лице.

 

Междувременно, по време на вчерашното недоволство стана ясно, че от БСП подкрепят протестите на медицинските сестри. Председателят на партията Корнелия Нинова обяви, че левицата ще внесе от свое име Закона за съсловните организации, който бе подготвен от вече бившия омбусман Мая Манолова. Заедно с това социалистите ще подготвят и ще внесат в бюджетната процедура аргументирано и обосновано увеличение на заплатите да бъде записано в закона за бюджета и на НЗОК.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития