Събития -

май 2022

ПВСЧПСН
      
     
31 май
Вторник
Семинар за журналисти по повод Световния ден за борба с тютюнопушенето
Резиденцията на Посолството на Великобритания
гр. София
11:00 - 12:00 ч.

На 31 май 2022 г., вторник, от 11:00 ч. в Резиденцията на Посолството на Великобритания (бул. “Васил Левски” №36) ще се проведе семинар за журналисти по повод Световния ден за борба с тютюнопушенето. Събитието се организира от АстраЗенека България с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика – Негово Превъзходителство Роб Диксън.

 

По време на семинара ще бъдат изнесени данни за опасностите от вредния навик, влиянието му върху белодробната и сърдечно-съдовата системи, както и за риска от онкологични заболявания.

 

На събитието ще присъстват:

•    Д-р София Ангелова, АИПСМП по вътрешни и белодробни заболявания;
•    Д-р Николай Стоянов, член на екипа на доц. Божидар Финков, Клиника по Кардиология към УМБАЛ „Света Анна“;
•  Д-р Чанка Андреева, член на екипа на доц. Желязко Арабаджиев, Отделение по Медицинска Онкология към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда;
•  Асоциация „Родители“ - партньори на програмата на АстраЗенека България, насочена срещу превенцията на тютюнопушенето сред учениците – „Young Health Program“.         
 

Специален гост ще бъде посланикът на Обединеното кралство в България - негово превъзходителство Роб Диксън.

 

Тютюнопушенето убива повече от 8 млн. души всяка година, като 7 млн. от смъртните случаи са в резултат на лична употреба, а 1.2 млн. - на пасивно пушене сочат данни на Световната здравна организация.¹ Тази година Световният ден за борба с тютюнопушенето е посветен на опазване на околната среда и вредата от тютюна върху нея.