Събития -

октомври 2022

ПВСЧПСН
     
      
13 октомври
Четвъртък
Семинар за журналисти по повод старта на кампанията „Обичай себе си, погрижи се!“
Зала „4 Сезона“, Event Space 2020
Пл. България №1, НДК, гр. София
11:00 - 12:00 ч.

На 13.10.2022 г., четвъртък, от 11:00 ч. в зала „4 Сезона“ на Event Space 2020 (Площад България № 1, Национален дворец на културата) ще се проведе семинар за журналисти по повод старта на кампанията „Обичай себе си, погрижи се!“. Кампанията е посветена на темата за рака на гърдата и рака на яйчниците, и се осъществява от Фондация Една от 8 и АстраЗенека България.

 

Инициативата насочва вниманието на дамите по провокативен и въздействащ начин към важността от редовни прегледи при общопрактикуващия  лекар, гинеколог и мамолог. Зад кампанията застават и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, и дизайнерът Вяра Ценева.

 

По време на срещата ще бъдат представени инициативите, част от кампанията, необходимостта от повече информация за безплатните и платени профилактични прегледи за рак на гърдата и рак на яйчниците и  ролята на общопрактикуващите лекари. 

 

На събитието ще присъстват:

•    Нана Гладуиш, председател на Фондация „Една от 8“/ Гергана Богданова, управител;
•    Доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България;
•    Челистина Маринова, представител на магазини „Мания“;
•    Гергана Пенчева, представител на АстраЗенека;
•    Вяра Ценева, дизайнер.

 

Нуждата от подобна информационна кампания е провокирана от статистиката. Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените в световен мащаб, а в страната ни новодиагностицираните са над 4000 на година, с тенденция за увеличаване на новите случаи с 40% до 2040 г. Диагностициран навреме, ракът на гърдата е напълно лечим. 

 

Ракът на яйчниците е 7-то най-разпространено онкологично заболяване сред жените в световен мащаб и е на 6-то място сред онкологичните заболявания в България с около 800 нови случая на година.

 

Ранното откриване на рака на яйчниците е от съществено значение за излекуването. Дамите трябва са информирани и да отделят внимание на своето здраве, както отделят за красотата си. Използвайте това, което осигурява системата на здравното осигуряване и здравеопазването. Проявете инициатива, за да сте здрави и красиви.