Събития -

юни 2022

ПВСЧПСН
  
   
2 юни
Четвъртък
Семинар за журналисти на тема „Защо се бавят новите лекарства и как да съкратим чакането за пациентите?“
Зала "4 сезона" на Event Space 2020
гр. София
10:00 - 13:00 ч.

На 02.06.2022 г., четвъртък, от 10:00 до 13:00 ч. в зала „4 сезона“ на Event Space 2020 (гр. София, бул. „България“ 1, малкото НДК) ще се проведе семинар за журналисти на тема „Защо се бавят новите лекарства и как да съкратим чакането за пациентите?“.

 

В събитието ще участват:

  • Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM;
  • Лука Чичов, генерален мениджър на IQVIA за България;
  • Александър Алексиев, изпълнителен директор на SAT Health.

 

По време на семинара ще бъдат представени:

  • Проучване на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA) на индикатора за достъп и периоди на изчакване на новите лекарствени терапии в Европа „EFPIA WAIT“;
  • Проучване на SAT Health за бюджетното въздействие на новите терапии 2017-2021 г.;
  • „Възможности за подобряване на достъпа до фармацевтична иновация и ефективно управление на бюджета за лекарства“.

 

Пациентите в някои държави от Европейския съюз (ЕС) имат много по-ограничен и бавен достъп до нови лекарствени терапии в сравнение с пациентите в други държави-членки, като различията се увеличават, вместо да намаляват. Това е изводът в най-изчерпателното до момента проучване на индикатора на изчакване „EFPIA WAIT“ Shortening the WAIT - Patient Access to Medicines in Europe (efpia.eu), публикувано на 6 април 2022 г. Според него пациентите в Германия чакат около 133 дни и имат достъп до 91% от новите лекарства в сравнение с пациентите в България, които чакат 764 дни и за които са достъпни едва 31% от новите лекарствени терапии.

 

Участниците в събитието ще представят данните за достъпа до нови терапии в България в сравнение с други европейски държави и конкретни предложения за осигуряване на по-добър достъп и за ефективното управление на публичния бюджет за лекарства.