Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Събития -

март 2018

ПВСЧПСН
   
 
17 март
Събота
Семинар за лекари и пациенти „Добрият сън е постижима мечта“
Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда
гр. София
09:00 - 14:00 ч.

На 17.03.2018 г., събота, от 09:00ч. в Аулата на ет. 9 в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда ще се проведе семинар за лекари и пациенти по случай случай Световния ден на съня, съобщиха от лечебното заведение. Събитието ще протече под мотото „Добрият сън е постижима мечта“.

 

Семинарът е първия по рода си съвместен форум на Българското дружество по неврология  и Българското дружество по сомнология, и е достъпен както за медици с интерес към нарушенията на съня, така и за пациенти, които искат да научат повече за една от най-честите, но и най-пренебрегвани заплахи за нашето здраве и живот.

 

Медиците обясняват, че нарушенията на съня са 84 вида. 4% от мъжете и 2% от жените страдат от обструктивна сънна апнея. Обструктивната сънна апнея повишава от 2 до 2,5 пъти риска от инсулт. Краткосрочните последствия от нарушения сън са дневната сънливост, раздразнителност, депресия и тревожност, инциденти на работното място и по време на шофиране, нарушения в концентрацията, сексуална дисфункция. Дългосрочните последствия от нелекуваната обструктивна сънна апнея са високо кръвно, сърдечно-съдови заболявания, диабет, когнитивен дефицит. Данните сочат, че всяка пета катастрофа се дължи на заспиване зад волана.

 

Световният ден на съня се отбелязва от 2008 г. в последния петък преди пролетното равноенствие по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня с подкрепата на Световната здравна организация с цел да се намали влиянието на проблемите със съня върху обществото чрез по-добра превенция и управление на нарушенията на съня.