Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Седем обвиняеми след акцията в онкоболниците
Прочетена: 96 пъти
Снимка: МВР

Седем от осемте задържани за злоупотреби и нелегална търговия с лекарства за онкологично болни ще бъдат привлечени като обвиняеми. Това съобщи на брифинг в Специализираната прокуратура днес  зам.-главният прокурор Иван Гешев. 

 

„Не става въпрос за разследвания, ние не разследваме болници. Разследваме конкретни лица, които са служители на болнични заведения и са извършили конкретни деяния. Към момента са събрани достатъчно доказателства за привличане в качеството на обвиняеми на седем лица. До края на деня предстои привличането им за участие в организирана престъпна група“, каза  Гешев и уточни, че сред обвиняемите има и управител на болница.

 

Той не отрече, че има вероятност и трето болнично заведение да е замесено в случая и по тази причина то също ще бъде проверено.  

 

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че при вчерашната акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП има задържани осем души от две онкоболници - столичната частна хематологична болница "Йоан Павел" и в благоевградската специализирана онкоболница "Св. Мина" с мотив извършвани злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни. Иззета е била документация за доставките на лекарствени продукти и наличностите от тях, проверено е било съответствието на описаните скъпоструващи медикаменти с назначенията на конкретните пациенти.  

 

Зам.- главният прокурор описа схемата, по която са действали обвиняемите. По думите му медикаментите са се изнасяли извън болниците, препакетирали са се и в този вид са били предоставяни на лицензирани фирми, които са осъществявали реекспорт. Иван Гешев съобщи, че в хода на разследването са били използвани специални разузнавателни средства. Разследващите са установили, че обвиняемите са осъществявали незаконна дейност от пролетта на 2017 г., като не е изключено това да се е случвало и от още по-дълго време.  

 

"Това е търговия с живота на хората. Резултатът от това е и че се източва здравната каса. Друг сегмент от това, което се случва, е, че някои лица на гърба на живота на хората и здравната система реализират доходи“, каза прокурор Гешев, цитиран от БНТ. 

 

„Тези хора изкарват пари на гърба на здравето на умиращи хора. Казвам го директно. И факт е, че не могат да бъдат обвинявани всички лекари, както не могат да бъдат обвинявани всички магистрати, но явно проблеми има във всички професии. За мене докторската професия, както и учителската, са, колкото и пресилено да звучи, свещени професии. Явно някой е пуснал търговци в храма и някой е време да ги изгони“, коментира още той.

 

"Задържали сме на този етап лекари, които посредничат, ръководителят на организираната престъпна група и лицето, което търгува с фирма, имаща лиценз за реекспорт на такива лекарства. Мога само да уточня, че ръководителят на престъпната група не е лекар", посочи наблюдаващият прокурор Лидия Манолова.

 

Тя се спря накратко и на начина, по който е била организирана престъпната дейност.  

 

"Тези лекарства се внасят в България и се предоставят директно на болничните заведения, специализирани за лечение на онкоболни. Такива лекарства не могат да бъдат закупени от аптечната мрежа. Те се заплащат от здравната каса. Лекари, които работят в тези болници, вливат тези лекарства на нуждаещите се, а след това се записва в регистри. Ние констатирахме, че на лица, нуждаещи се от такива вливания, не са вливани, но са изписвани, че са вливани такива лекарства", уточни прокурор Маринова.

 

"Втората схема, по която работим е е подмяна на такива медикаменти от външни лица, чрез медицински работници в съответните лечебни заведения. Подмяната е ставала чрез уговорки и предоставяне на сериозни парични възнаграждения. Предстои да се анализира съдържанието и химичния състав на тези лекарства, които са били подменени, защото ние сме намерили такива и сме ги иззели. Съмненията са, че те не са оригинални лекарства", добави тя и поясни, че предстои да се установи колко болни са потърпевши от тази схема.     

 

Утре около обяд ще стане ясно за кои от задържаните за 72 часа ще бъде поискана мярка за неотклонение "постоянен арест". 

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития