Новини - България

Сдружението на частните болници иска спешна среща с управителя на НЗОК
Прочетена: 492 пъти

Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) изпрати писмо до НЗОК с искане за спешна среща с управителя и експертите на здравния фонд за изготвяне на правила за извършване на медицинските дейности, съобщиха от организацията.

В писмото се посочва, че в момента единствената възможност лечебните заведения да продължат да обслужват здравноосигурени пациенти е прякото договаряне на НЗОК с изпълнителите на болнична медицинска помощ. „След решението на Конституционния съд и отменянето на чл. 40 от Закона за здравното осигуряване за разделяне на медицинските дейности на основен и допълнителен пакет, нормативният хаос в системата на здравеопазването допълнително се задълбочи“, се казва още. Причината е, че заедно с чл. 40, автоматично отпада и Наредба 11, която регламентира работата по клинични пътеки и клиничните дейности в болниците. Според председателя на НСЧБ д-р Николай Болтаджиев, е отменен и предходният нормативен акт – Наредба 40 и затова към момента работата на болниците по договор с НЗОК  остава неясна и законова нерегламентирана.

Управителният съвет на сдружението призовава управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов разговорите да започнат максимално скоро, тъй като е необходимо регламентиране на болничното лечение на здравноосигурените пациенти, каквото настоящата законодателна база не предлага.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития