Медицина на бъдещето -

Създадоха ваксина срещу наркотици
Прочетена: 222 пъти

Разработена е ваксина, която защитава човешкия мозък от ефектите на хероина и синтетичните опиоиди, съобщава ScienceAlert!, цитиран от Наука OFF News. Резултатите от работата на учените от Изследователския институт Скрипс в Калифорния е представена на конференция на Американското химическо дружество във Вашингтон. 

 

Комбинираната ваксина, която предлага защита от въздействието на хероина и на синтетичния опиат фентанил е в процес на разработване от американски учени. Един ден тя може да помогне при зависимости и дори евентуално да предотврати фаталния изход от свръхдози.

 

Една от трудностите при разработването на ваксини, които да се противопоставят на тези видове наркотици е, че опиоидите са съставени от малки молекули, които имунната система на организма не разпознава и затова не прави нищо, за да се бори срещу тях.

 

За да се насърчи тази защитна реакция, екипът на Ким Янда (Kim D. Janda) проектира малки молекули - хаптени, които приличат на опиоидните молекули, но с прикрепени протеини, наречени епитопи, които действат като място за свързване за антителата, произведени от имунната система.

 

След като имунната система се обучи с поредица от ваксинации, тя ще започне да разпознава молекулярните структури, които приличат на опиоиди и ще изпрати антитела, които се прикрепят към дрогите и няма да им позволяват да пресекат кръвно-мозъчната бариера за до осем месеца.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития