Новини - България

Създадоха Катедра по ревматология към Медицински университет – София
Прочетена: 1058 пъти
Снимка: УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Към Медицински университет-София вече функционира Катедра по ревматология. За първи път най-голямата специалност в рамките на вътрешните болести е обособена като самостоятелна единица. Досега тя беше включена към Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести, а в последствие към Катедрата по вътрешни болести на Медицински университет-София.

 

Катедрата по ревматология ще бъде базирана към Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, съобщават от лечебното заведение. Неин ръководител, до провеждането на конкурс, ще бъде проф. Рашо Рашков, който оглавява лечебното звено в столичната болница.

 

„Радвам се, че след толкова години, нашата специалност най-накрая получи полагащото й се внимание“, коментира проф. Рашков.

 

Клиника по ревматология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е най-голямата в България. Разполага със стационар от 70 легла. В нея се обучават ревматолози от цялата страна и чужбина. Екипът се състои от 22 лекари – 7 хабилитирани лица, 5 лекари – 3 главни асистенти, 2 асистенти и 10 лекари – ординатори, специализирали във Франция, Великобритания и Холандия.

 

Клиниката е основна база за обучение и придобиване на специалност по вътрешни болести и ревматология за Република България. В нея се прилагат най-съвременни методи за системно и локално лечение на ревматичните болести, в това число и автоимунни заболявания като системен лупус, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, синдром на Сьогрен, псориатичен артрит и др.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития