Медицина на бъдещето -

Създадоха изкуствена кожа, която усеща топлина
Прочетена: 365 пъти
Снимка: Pixabay.com

Екип от инженери и изследователи от Калифорнийския технологичен институт (Caltech) и Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) са разработили изкуствена кожа, която може да усеща температурни промени с помощта на механизъм, подобен на този, с който отровните змии усещат плячката си, пише сайтът Genengnews.com.

 

Според учените, изкуствено създадената кожа може да бъде присадена на протезни крайници, за да се възстанови температурното усещане.

 

Те добавят още, че тя би могла да се приложи и за превързване на рани при първа помощ, като по този начин лекарите ще имат възможността да проследят по-лесно евентуалното повишаване на температурата, което е признак на инфекция.

 

Екипът, ръководен от д-р Киара Дарайо от Калифорнийския технологичен институт, създава материал, който е дал електрически отговор на температурните промени в лабораторията. Оказва се, че компонентът, отговорен за чувствителността към температурата, е пектин - молекула с дълга верига, която присъства в клетъчните стени на растенията.

„Пектинът се използва в хранително-вкусовата промишленост основно като желиращ агент. Той се получава лесно и е много евтин”, казва д-р Дарайо.

Екипът насочва вниманието си към него и създава тънък прозрачен гъвкав филм от пектин и вода, които е с дебелина на човешки косъм. Молекулите във филма имат слабо свързана двойно усукана структура, която съдържа калциеви йони. С увеличаване на температурата, тези връзки се прекъсват и се освобождават положително заредени калциевите йони.

 

Увеличената концентрация на свободни калциеви йони или тяхната повишена подвижност, а вероятно и двете, води до намаляване на електрическото съпротивление на материала, което може да се открие с мултиметър, свързан с електроди, вградени във филма. Филмът „усеща” температурата с помощта на механизъм, подобен на този, чрез който топлинните органи на змиите им позволяват да усещат топлината на плячката в тъмнината.

 

Съществуващите електронни кожи могат да усетят температурни промени с по-малко от една десета от градуса. Изкуствената кожа е способна да засече малките промени в широки граници – между 5 и 50 градуса по Целзий, което е полезно при роботиката и биомедицинското приложение.

 

Изданието допълва, че екипът на д-р Дарайо би искал да разшири границите до разлика от 90 градуса по Целзий. Това ще направи пектин сензорите по-приложими в различни индустрии. Ще могат да се използват за електронни устройства или за роботи. За да стане това възможно, трябва да се промени настоящият начин на производство. Причината е, че при този процес изкуствената кожата, която се създава, е със съдържание на вода, която обаче се изпарява при висока температура.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития