Новини - България

Създадена е Българска асоциация на квалифицираните лица
Прочетена: 1801 пъти
Снимка: Pixabay.com

Създадено е ново сдружение с нестопанска цел, за да обедини хората с една малко позната професия у нас - професията на квалифицираните лица (qualified persons) - това е Българската асоциация на квалифицираните лица. Новината бе съобщена на семинар на Българската асоциация за лекарствена информация (БАЛИ). 

 

"Намерението ни е да се обединим и да работим за подобряване на общото разбиране за мястото и ролята на квалифицираните лица, които са важна фигура с определени функции в провеждането на лекарствената политика. Друга наша важна цел е да допринесем за превенция на вноса и дистрибуцията на фалшиви лекарства", сподели пред Redmedia Кети Цветкова, която е един от инициаторите за учредяване на организацията. 

 

Тя уточни, че независимо от важните задачи, с които тези специалисти са натоварени, тяхната роля нерядко е подценявана и  дори пренебрегвана. Също така малко се знае за изискването да се назначава квалифицирано лице от всеки производител, вносител и дистрибутор с внос на терапии от трети страни.

 

"Фигурата на квалифицираното лице е включена в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. В него ясно е посочено, че специалистите, които могат да упражняват тази професия, трябва да са завършили висше образование в областите медицина, фармация, биология или химия, както и да имат минимум две години сдтаж във фармацевтичното производство или анализа на лекарствени продукти", обясни Кети Цветкова.

 

По нейните думи квилифицираното лице трябва да има прлофесионален опит в сферата на лекарствения бизнес, на клиничните проучвания, на производството, вноса и дистрибуцията на лекарствени продукти. Също така тези специалисти трябва да имат задълбочени знания в областта на добрите практики - добра производствена практика –– (GMP), добра дистрибутарска практика (GDP) и добра клинична практика (GCP).

 

"Квалифицираните лица са единствените, които носят юридическа отговорност за качеството на лекарствените продукти, които излизат от производителя, в това число и за условията на транспортиране и за нежеланите лекерствени реакции, при това 1 година след изтичането на срока им на годност", обясни Надя Станчева, също инициатор за създаването на асоциацията.

 

Намерението на учредителите на новата асоциация е редовно да организират обучения за поддържане на професионалното ниво на квалифицираните лица. За целта у нас ще бъдат канени като лектори водещи европейски и световни специалисти в областта. Асоциацията ще си партнира активно и с академични структури, с организации от неправителствения сектор като Българската асоциация за клинични проучвания и Българската асоциация за лекарствена информация, както и с пациентски организации.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития