Новини - България

Създадена е амбулаторна процедура за пациентите с артритни заболявания
Прочетена: 1871 пъти
В началото на ноември 2011 г. пациентите с артритни заболявания протестираха пред сградата на Министерството на здравеопазването и Министерски съвет. Снимка: Redmedia

Нова амбулаторна процедура ще покрива диспансерното наблюдение на пациентите с артритни заболявания, е едно от решенията на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от заседанието му на 11.01.2017 година. Предстои обнародването му в "Държавен вестник", след което ще бъдат изготвени допълнителни споразумения към договорите на изпълнителните на извънболнична и болнична медицинска помощ, съобщават от пресцентъра на публичния фонд.

 

За да стане промяната възможна, в Наредбата, която касае основния пакет от медицински дейности, се включва нова Амбулаторна процедура (АПр) №42 – "Амбулаторно наблюдение/диспансеризация на пациенти с тежкопротичащи възпалителни полиартропатии и спондилопатии". Тя е разработена съвместно с националните консултанти и председателя на научното дружество и в нея са включени съответните диагнози, които покриват няколко заболявания – пациенти с ювенилен артрит, с ревматологичен артрит, с псориатрични и ентеропатични артропатии, както и пациенти с анкилозиращ спонделит.

 

Всички лечебни заведения, които отговарят на общите и специални изисквания за сключване на договор за Амбулаторна процедура № 42 и желаят да работят с НЗОК (респективно с районните здравноосигурителни каси) могат да отчитат пациенти от 01.01.2017 г., като извършената дейност ще им бъде заплатена, уточняват от здравната каса.

 

НЗОК заплаща лечение с биологични лекарствени продукти по реда на чл. 78, т.2 от ЗЗО на пациенти с ревматологични заболявания, провеждащи диспансерно наблюдение.

 

Решението на Надзорния съвет, както и Приложенията към него, които се очаква да бъдат публикувани в "Държавен вестник", можете да намерите като последвате линка в края на съобщението на сайта на НЗОК тук.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития