Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Съветът по сигурността излезе с мерки срещу коронавируса в цялата страна
Прочетена: 1008 пъти

Държавата излезе с различни мерки и препоръки по отношение на разпространението на коронавирус в области, в които има установени случаи на заразата и такива, в които все още няма диагностицирани случаи. Това обяви на брифинг в Министерски съвет началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски след заседание на Съвета по сигурността.

 

Мерките, които трябва да се предприемат в областите без потвърдени случаи на коронавирус, са следните:

 

1. Учебните занятия в училищата и детските градини ще продължат да се провеждат, но при засилени хигиенно-противоепидемиологични мерки - трикратна дезинфекция в рамките на работния ден, периодично проветряване на помещенията, осигуряване на възможност за дезинфекция на ръцете. В първия учебен час да се провежда 5-минутен инструктаж за спазване на лична хигиена.

2.Учениците, децата, учителите и персонала в учебните заведения със симптоматика трябва да бъдат освобождавани и незабавно насочвани за консултация с личен лекар.

3. Провеждане на културни масови прояви на закрито - да се ограничат до пристсвието на 250 души като се осигури минимално разстояние между присъстващите от един метър.

4. В кина и театри присъстващите да бъдат настанявани през една седалка и да се определи време за дезинфекция след всяка прожекция или представление.

5. На други публични места на закрито да се осъществяват събитията с осигуряване на дезинфекция и проветряване по 3 пъти пъти на ден по 15 мин.

6. При спортни прояви на закрито публиката да се ограничи до 250 души, да се настаняват през едно място. При международни спортни прояви участниците от рискови страни (Южна Корея, Иран и Италия) да са преминали 14-дневна карантина в България.

 

"Оставаме на местните власти да взимат по-твърди решения", каза ген.-майор Мутафчийски.

 

По отношение на областите с потвърдени случаи на коронавирус се налагат следните мерки:

 

1. Не се отменят учебните занятия, но това да се случва само в учебни заведения и детски ясли при потвърдени случаи на коронавирус. При констатирани заболели съответните учебни заведения да се затварят за 14-дневен срок, каквато е европейската практика.

2. Забраняват се масови мероприятия с деца - зелени и бели училища.

3. Да се отменят конгреси, конференции и други научни прояви и да се използват дистанционни форми на научни изяви.

4. Да не се допускат в детски и учебни заведения деца, учители, персонал с грипоподибна симпртоматика.

5. Забранява се посещението на външни лица в социалните домове като старческите домове.

6. По отношение на културните мероприятия (кина и театри) - да се ограничат до 250 души, да се настаняват през един ред и една седалка, да се извършва дезинфекция между отделните представляния и прожекции.

7. Провеждането на спортните мероприятия се преустановява и само по изключение ще се провеждат без публика.

8. Препоръчва се на гражданите да ограничат придвижването си из града само по трудови, неотложни и спешни приични.

 

"Да се избегнат ненужните ходения из града. Не трябва да спира производството, икономиката, работата на администрацията. Това е препоръка", каза ген.-майор Мутафчийски.

 

По думите му е необходима самодисциплина от страна на населението.

 

"Няма как да контролираме хората, в края на краищата ние претендираме за зряло общество в 21 век", каза началникът на оперативния щаб.

 

Той допълни, че най-лошият очакван сценарий е 60-70% от населението на Европа да бъде заразено, но се взимат мерки за предпазване на рисковите групи - възрастните, хората на химиотерапия и пр. Ген.-майор Мутафчийски обясни, че децата не са сред рисковата група, но припомни, че те все пак могат да пренесат инфекцията и да заразят близките си.

 

Коментари

декември 2021

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития