Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

САЩ са готови да ни помагат за електронното здравеопазване
Прочетена: 72 пъти
Снимка: МЗ

Диалогът между България и Съединените американски щати в областта на здравеопазването да бъде изведен на дългосрочно стратегическо ниво. Tова обсъдиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и извънредният и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа, съобщават от здравно министерство. Двамата констатираха, че до този момент липсва двустранно споразумение в областта на здравеопазването. Електронното здравеопазване, фармацевтичната индустрия и спешната помощ са сред областите, в които България и САЩ могат да си сътрудничат, стана ясно още по време на срещата. Посланик Херо Мустафа посочи, че в областта на електронното здравеопазване американската страна е готова да окаже всякакъв вид подкрепа. По думите ѝ американските компании проявяват интерес към програми за ранна превенция на ХИВ, хепатит и туберкулоза, терапии за онкологични заболявания и други области на здравеопазването.

 

Посланикът поздрави министър Ананиев за първия успешно реализиран централизиран електронен търг за покупка на лекарства, който МЗ проведе през миналия месец. Тя отправи покана към Кирил Ананиев да участва в Глобалния форум за електронно здравеопазване, който ще се проведе в САЩ.

 

Здравният министър и посланик Херо Мустафа се договориха също така повече български водещи експерти да бъдат включени в различни американски програми в сферата на здравеопазването.

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития