Новини - България

Със 70% са намалели сигналите за дефицит на инсулин и други жизненоважни лекарства
Прочетена: 259 пъти

Съвместните проверки на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция „Митници“ за търговията с дефицитни медикаменти вече дават положителен резултат, съобщават от Министерството на здравеопазването. На среща във ведомството днес е станало ясно, че вследствие засиления контрол, сигналите за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични и противоревматични лекарства и други животоспасяващи медикаменти в аптечната мрежа са намалели с около 70 процента.  Данните са представени от председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Илко Гетов.

 

В срещата са участвали и представители на ИАЛ, Българската асоциация за развитие на паралелна търговия на лекарства и Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени продукти.

„Законът позволява паралелен износ на лекарства, въпреки констатирания дефицит на някои животоспасяващи лекарства на българския пазар. Ето защо засилването на контрола от страна на институциите е изключително важна мярка“, каза заместник-министърът на здравеопазването доц. Атанас Кундурджиев.

Съвместните проверки бяха инициирани преди месец от здравното министерство. Това обаче не е единственият начин за решаване на проблема с изчезването на жизненоважни медикаменти от аптеките.

„Моралът и етичните правила, споделени от търговците на лекарства, са друг важен фактор за преодоляване на дефицитите“, категоричен е заместник-министър Кундурджиев.

Министерството на здравеопазването е призовало притежателите на разрешения за употреба, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства да изработят свои етични правила и да ги спазват, за да не се стига до шокови ситуации на пазара и заплаха за здравето на населението.

 

Представителите на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства се ангажираха да работят в тази насока съвместно с другите участници на пазара.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития