Новини - България

Съкращават сроковете за одобрение на инвитро финансирането до 2-3 месеца
Прочетена: 181 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Броят на двойките, които ще получат помощ от инвитро фонда е неограничен. Средствата за тяхното лечение са безлимитни. Лимитиран е единствено броят на опитите, тъй като е преценено, че за него са валидни чисто медицински критерии.

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков на извънредна пресконференция във връзка с проекта за промени в Постановлението на Министерски съвет за създаване на Център за асистирана репродукция (ЦАР). По думите му е неправилна интерпретацията, че се налагат лимити за броя на процедурите.

„Те ще бъдат увеличени от 3 на 4, ще бъде регламентирана възможност и за 4 трансфера на размразни ембриони, защото според специалистите това е допустимият брой опити, при които жената има шанс да забременее. Повече процедури не биха били оправдани, защото шанс за успех вече няма да съществува“, каза д-р Ненков и уточни, че цитира мнението на водещи експерти по асистирана репродукция.

Той увери, че промените, които се приемат с постановлението сега позволяват сроковете за одобряване на финансирането от ЦАР да бъдат съкратени от една година на 2 до 3 месеца. Ненков поясни, че постановлението за създаването на центъра, което е в процес на обсъждане, не е единственият нормативен документ над който работи екипът на здравно министерство. Успоредно се разработват и промени в националния стандарт за асистирана репродукция, правилника за дейността на инвитро фонда, както и в Наредба 28, регулираща тази дейност.

 

Д-р Ненков поясни, че по този начин ще бъде осъвременена цялата нормативна уредба в областта на асистираната репродукция. В националния стандарт, например, ще бъдат въведени нови по-точни международно признати критерии за определяне на яйчниковия резерв, какъвто е антимюлеровият хормон на мястото на фоликулостимулиращият хормон (FSH).

 

При разработването на правилника ще бъдат привлечени водещи онколози. Те ще дадат мнение за критериите, приложими при вземането на яйцеклетки и сперматозоиди за замразяване от онкоболни с цел последващо инвитро, извън опасностите на периода на химио и лъчелечение.

„Тези документи също ще бъдат представени за обществено обсъждане. Засега всички двойки, които имат репродуктивни проеблеми трябва да бъдат сигурни, че ще получат финансиране от ЦАР, тъй като имаме уверението на финансовия министър, че средства ще се намерят дори още до края на тази година“, каза зам.-министър Ненков.

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития