Новини - България

Съдбата на Националната здравна карта става ясна през октомври
Прочетена: 453 пъти

Делото, на което Върховният административен съд (ВАС) окончателно ще реши съдбата на Националната здравна карта, е насрочено за 11 октомври, съобщават жалбоподателите от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

 

Жалбата срещу решението на Министерския съвет, с което картата беше одобрена на 23 април тази година, бяха подадени почти веднага след това и до момента към нея са се сприсъединили Националното сдружение на частните болници и Българската болнична асоциация.

 

В мотивите на жалбоподателите е посочено, че Националната здравна карта е приета при съществени нарушения на административно-производствените правила и на материално-правните разпоредби. Министерският съвет е изменил изготвените преди това областни здравни карти, без да състави  финансов анализ и анализ на въздействието върху стопанската дейност. Затова от ЦЗПЗ твърдят, че здравната карта нарушава пряко основните принципи в Закона за защита на конкуренцията, тъй като поставя административни ограничения пред развитието и дори съществуването на търговските дружества.

 

Въпреки че в самите мотиви е посочено, че ще бъдат закрити 3032 болнични легла, съдът е преценил, че това не е достатъчно и е отхвърлил искането за предварително спиране на действието решението до окончателното произнасяне, информират още от ЦЗПЗ.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития