Новини - България

Съдът оправда бившия здравен министър д-р Илко Семерджиев по делото срещу директора на ИАЛ
Прочетена: 187 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Софийски градски съд оправда служебния вицепремиер и министър на здравеопазването в кабинета на проф. Огнян Герджиков - д-р Илко Семерджиев, съобщи БНТ. Той беше обвинен, че е заплашвал с уволнение директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) доц. Асена Стоименова, тъй като не е била съгласна да назначи за свой заместник посочен от него човек поради наличие на конфликт на интереси. В същото време съдът отмени и наложената му мярка "подписка". 

 

"Очаквах това решение от самото начало. Днес катастрофира както г-жа Стоименова, така и прокуратурата", заяви след решението Илко Семерджиев.

 

Д-р Семерджиев обясни, че според него случилото се е било изпреварваща атака, за да може доц. Асена Стоименова да запази едноличното си управление и контрол върху целия фармацевтичен сектор.

 

"Тя очевидно не желаеше да има заместник, както се изисква по Правилника за устройството и дейността на ИАЛ, за да може самоволно да се разпорежда с целия сектор и резултатите от това бяха кошмарни. През мандата на нейното управление разходите за лекарства се увеличиха с над един милиард лева - говорим за периода от 2014 - 2017 г.", коментира още д-р Илко Семерджиев.

 

Прокуратурата ще протестира решението на съда пред по-горна инстанция.   

 

Припомняме, обвинителният акт беше внесен в края на февруари т.г., след като според държавното обвинение д-р Семерджиев през март 2017 г.  в качеството си на служебен министър на здравеопазването е прибегнал до заплаха към доц. Асена Стоименова, която катeгорично се е противопоставила на назначаването на заместник в агенцията. Малко по-късно стана ясно, че кандидатът за този пост е бил доц. Боян Доганов. В открито писмо до медиите доц. Доганов обясни, че е излязъл от търговските дружества, в които е участвал, и назначаването му не би било в конфликт на интереси. Въпреки това доц. Асена Стоименова подаде сигнал до прокуратурата, заявявайки, че д-р Семерджиев е отправил заплахи срещу нея, в случай, че не назначи доц. Доганов. Междувременно в изявление до медиите д-р Семерджиев обяви, че знае, че е „бръкнал в гнездото на осите и затова реакцията не е закъсняла“. Още тогава той заяви, че е убеден в благоприяятния изход на делото, което по думите му ще завърши в негова полза.  

 

 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития