Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Съдът оправда акад. Ваньо Митев
Прочетена: 176 пъти
Снимка: Pixabay.com

Софийски градски съд (СГС) оправда бившия ректор на Медицински университет - София акад. Ваньо Митев по обвинението за безстопанственост и финансови злоупотреби, които според прокуратурата са ощетили висшето училище с над 1 млн. лв., съобщи БНР.   

 

Съдията от СГС Милен Михайлов призна за невинен и бившия главен секретар на университета проф. Алексей Алексеев. 

 

В началото на заседанието прокуратурата поиска шест години затвор за Ваньо Митев, защото не е упражнил контрол над Алексей Алексеев и той -  в нарушение на Закона за висшето образование, е разрешил медицина у нас да учат 146 студенти от страни в Европейския съюз, без да са положили кандидат-студентски изпит по биология и химия.  Освен това е назначил двама външни адвокати, въпреки че Медицинският университет е разполагал с двама щатни юрискосулти.

 

Съдът е приел, че не е доказано лично облагодетелстване и със закупения по правилата джип на стойност 177 000 лв. и автомобилът е бил използван по предназначение при доказана необходимост. Според съда 146 чуждестранни студенти са били приети според изискванията на университета, а комисионните по приема им са подписани не еднолично от ректора, а от повече хора.

 

Прокуратурата може да протестира оправдателните присъда пред Софийския апелативен съд. 

Коментари

януари 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития