Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Събития -

май 2022

ПВСЧПСН
      
     
11 май
Сряда
Събитие на тема: „ДА РАЗПОЗНАЕМ ДИСТОНИЯТА!“
TechnoMagicLand
бул. Цариградско шосе 111Б, сграда "Експериментариум" на София Тех Парк
11:00 - 12:00 ч.

На 11.05.2022 г., сряда, от 11:00 часа в TechnoMagicLand на адрес бул. Цариградско шосе 111Б, сграда "Експериментариум" на София Тех Парк, ет. 2, залата с Кривите огледала ще се проведе събитие на тема: „ДА РАЗПОЗНАЕМ ДИСТОНИЯТА!“. Кампанията „ДА РАЗПОЗНАЕМ ДИСТОНИЯТА!“ е в рамките на европейската седмица на информираността за дистонията от 4-11.05.2022. Посветена е на повишаване на осведомеността относно дистонията, неврологично хиперкинетично двигателно нарушение.

 

Основен лектор на събитието ще бъде Акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н. – председател на Българското дружество по неврология и директор на Университетската болница по неврология и психиатрия "Свети Наум". Той ще коментира какво представлява заболяването дистония, видове дистония, тежест на заболяването, какво причинява дистония, как се диагностицира дистонията, както и лечение на дистония.


Дистонията е третото най-често срещано двигателно нарушение след болестта на Паркинсон. Последните епидемиологични проучвания показват, че повече от 500 000 души в Европа живеят с дистония и много от тях не знаят, че това е дистония. Точният брой на пациентите с дистония в България не е известен. Обаче може да се направят изводи от данни от чужбина, където числата варират от 100 до 2000 пациенти на милион души население