Новини - България

С промяна в НРД: Касата ще плаща на болниците за лекарства извън позитивния списък
Прочетена: 206 пъти

Да се осигури възможност за заплащане на болниците на цената на клиничната процедура при монотерапия с лекарствен продукт, който не е в Позитивния лекарствен списък, при задължително представена фактура за медикамента при отчитането. Това е възложил на последното си заседание Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на управителя на здравния фонд. Според надзорниците промяната трябва да стане с включване на нов текст в Национален рамков договор (НРД) за медицинските дейности за 2017 г.

 

Промяната е наложителна, тъй като част от отпадналите от Позитивния лекарствен списък медикаменти са за тежки заболявания и пациентите не желаят терапията им да бъде сменена. Лекарите се съобразяват с тях, но разходите за съответните медикаменти не се възстановяват на лечебните заведения. С предлаганата промяна болниците ще получават изразходваните средства след представяне на фактура.

 

Изменението обаче ще даде възможност по същата процедура да се прилагат и иновативни терапии, които все още не са включени в Позитивния лекарствен списък.

 

С решение на Надзорния съвет в НРД-2017 ще се запише още, че приготвянето на разтворите за лечение на онкологични заболявания „се извършва ръчно, съгласно всички изисквания за стерилност, безопасност, точно дозиране, системи за контрол и валидиране или чрез използване на полуавтоматизирани или автоматизирани системи“. Така реално на този етап идеята до края на годината болниците да се снабдят с автоматизирани или полуавтоматизирани смесителни системи остава в истоеията.

 

Заради преразхода в бюджета на касата за онкомедикаменти, използвани в болнични условия, управителят на касата ще трябва на следващото заседание на надзора да предложи решение, което да послужи за основа за водене на преговорите с Български лекарски съюз за Национален рамков договор за медицинските дейности за 2018 г.





Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития