Новини - България

Ротавирусните ваксини стават безплатни – ще се покриват от касата
Прочетена: 1739 пъти

Ваксините за предпазване от ротавирусни инфекции ще се покриват от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чрез трансфер от Министерството на здравеопазването (МЗ). Това обяви подупрвителят на публичния фонд Иванка Кръстева по време на Десетата национална среща „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“.

 

По думите й здравното ведомство е утвърдило национална програма за профилактика на ротавирусните заболявания, част от която ще бъде и осигуряването на безплатни ваксини. По този начин през 2017 г. НЗОК ще изпълнява не само националната програма за профилактика на рака на шийката на матката, но и тази за предпазване от ротавирусни инфекции.

 

„Само за една от ваксините по национални програми с отстъпките, които сме договорили от цената в Позитивния лекарствен списък, здравната каса е спестила 665 хил. лв. за последните 3 години“, заяви Иванка Кръстева.

 

Ръководството на касата се надява, че по същия начин ще успее да договори допълнителни отстъпки за ротавирусните ваксини.

 

В одобрения бюджет на НЗОК за следващата 2017 г. е предвидено МЗ да преведе 24 млн. лв. в бюджета на НЗОК за ваксини и здравни дейности (за неосигурени граждани, интензивно лечение, диспансерно наблюдение и пр.), осигурявани от публичния фонд.

 

Общият бюджет на двете национални програми за ваксинопрофилактика (ротавирус и рак на маточната шийка) се очаква да бъде около 2 млн. лв.

 

Ротавирусните ваксини ще останат в препоръчителния имунизационен календар, но ще бъдат безплатни вероятно след 1 април 2017 г., когато се очаква в сила да влезе новият Национален рамков договор за следващата година. До тогава параметрите на националната програма трябва да минат на вътрешно съгласуване в МЗ и да бъдат одобрени от правителството, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития