Новини - България

Родители прочистват децата си с глад и жажда с дни
Прочетена: 345 пъти

Родители държат децата си без храна и вода с дни, защото смятат, че така ще ги "пречистят" от токсини, пише сайтът OFFNews. Проучване на медията показва, че така наречените водни и сухи постове започват да стават популярни в отглеждането на деца. Родителите, които посягат към подобни практики смятали себе си за компетентни и използват социалните мрежи, за да препоръчват прилагането им. 

 

През водния режим човек пие само вода и не се храни, а сухият изключва и вода, и храна. По казуса е търсена реакцията на Държавната агенция за закрила на детето. Оттам обаче обяснили, че не могат да направят нищо, докато не им се даде име и адрес на човека, който е описал в интернет, че държи дете гладно или жадно.

„Препоръчаха ни и да се обърнем към Центъра за безопасен интернет, който едва ли има отношение към храненето на децата“, пише OFFNews.

Самите прилагащи драстичните режими свидетелстват, че те водят до проблеми, но въпреки това продължават да ги препоръчват.

 

Темата бе дискутирана в сутрешния блок „Здравей, България“ на Нова телевизия днес със специалиста по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

„Ако детето не пие вода, това няма да го детоксикира, а ще го интоксикира”, каза тя.

По думите й здравословното гладуване може да се практикува само от възрастни, и то след специална подготовка, като безопасното практикуване на подобни методи било само в продължение на три дни.

„Децата обаче не могат да издържат толкова. Те могат да не се хранят максимум 24 часа, но при задължителен прием на вода”, каза Байкова.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития