Новини - Свят

Роботизирана медицинска сестра преглежда и насочва към лекар
Прочетена: 556 пъти

Белгийската компания BeWell представи автоматизиран диагностичен асистент WellPoint, който е предназначен да преглежда пациентите, които постъпват в болница или очакват преглед в поликлиника, съобщава Economy.bg. Машината има сензорен екран, през който посетителите могат да направят редица тестове, преди да бъдат консултирани от лекар. Устройството измерва теглото, кръвното налягане и ритъма на сърцето само за няколко минути. То запазва данните в електронната система на лечебното заведение и ги подготвя за посещението при лекар. Интеренсото е, че апаратурата ще задава и въпроси на пациента, за да анализира състоянието му и да го подготви за консултация с правилния специалист.

 

Припомняме, че в средата на миналата година две белгийски болници започнаха да работят с хуманоидния робот Пепър, който посреща пациентите и техните близки на рецепциите на двете лечебните заведения.

 

Пепър е висок 140 сантиметра, има екран на гърдите си, кръгла глава, разпознава човешки говор на 20 езика, отчита дали говори с мъж, жена или дете и се придвижва чрез колела, монтирани на бялата му рамка. Той бе първият робот в света, който помага на хора в медицинска обстановка.

 

Друг модел по-малки роботи пък са 57-сантиметровите Нао. Те вече са разпространени в 300 болници, старчески и социални домове по цял свят.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития